Estimările Ministerului Agriculturii arată că românii mănâncă mai puţină carne decât cetăţenii din occident.
Abia prin anul 2013, un român va ajunge să consume în jur de 80 de kilograme de carne într-un an, cifră ce reprezintă media din ţările Uniunii Europene.
Comparativ cu ceilalţi europeni, bem mai puţin vin şi sucuri decât europenii, dar compensăm cu lactate, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Volumul anual al consumului de mezeluri în România este estimat la 215.000 tone, tendinîa fiind de creştere.
Consumul de mezeluri în România va continua să crească în următorii doi ani, ajungând în 2010 la un volum de peste 230.000 tone, în creştere cu 13,6% faţă de 2007.
Parizerul pierde teren
Tendinţa consumatorilor români de mezeluri este de trecere de la decizia de cumpărare bazată pe preţ la cea care favorizează produse mai sofisticate.
Românii consumă, în medie, circa 10 kilograme de mezeluri pe an, pentru o zi revenind circa 280 grame.
Structurata pe categorii înseamnă 40% salam, 21% cârnaţi, specialităţile deţinând doar 16%, iar produsele ieftine, sortimentele de parizer – 15%. Pentru 2010 se estimează o scădere a consumului de parizer până la 12% şi creşterea cu 1-2% a cererii pentru produse precum salamul, şunca şi specialităţi.
(20:05)