Patronii sunt nemulţumiţi că li se impune cum să-şi amenajeze cârciumile.
Localurile din centrul Oradei, mai exact cele din zona pietonală Corso, nu mai pot avea decât un rând de mese, potrivit regulamentului impus de administraţia locală. Măsura a stârnit nemulţumirea patronilor, care, deşi au primit amenzi, preferă să încalce regulamentul pentru a avea cât mai mulţi clienţi. „Ar arăta şi centrul puţin mai vesel“ Potrivit noului regulament, terasele sezoniere trebuie să aibă un singur rând de mese, desfăşurate pe lungimea frontului faţadei. În plus, terasele de pe Corso nu pot depăşi, în adâncime, limita spoturilor luminoase şi pot fi amplasate doar acolo unde trotuarul are o lăţime mai mare de doi metri. Şi nu în ultimul rând, pot fi acoperite doar cu copertine tip rulou, în culoarea faţadei imobilului respectiv şi fără nicio inscripţie.
Toate aceste prevederi au creat nemulţumiri în rândul patronilor, care susţin că le alungă clienţii. „Normal ar fi să se pună două-trei rânduri de mese, cât să nu încurce circulaţia pietonală. Ar arăta şi centrul puţin mai vesel şi plin“, consideră Radu Pentie, patronul unei terase din centru. Oamenii de afaceri mai spun că nu înţeleg măsura autorităţilor locale, mai ales că un număr mai mare de mese înseamnă mai mulţi clienţi, încasări mai mari şi, implicit, impozite mai mari. „Regulamentul spune că, la sfârşit de săptămână, putem pune mai multe rânduri de mese, dar atunci orădenii sunt plecaţi din oraş. În toată lumea sunt terase mari, numai la noi nu. Ar trebui să fie ca la Braşov, unde fiecare îşi face terasa pe câţi metri pătraţi plăteşte“, spune Vlad Pop, unul dintre patronii amendaţi săptămâna trecută cu 1.000 de lei pentru că a amenajat mai multe rânduri de mese. Autorităţile locale vor modifica regulamentul
Patronii de terase au solicitat municipalităţii schimbarea regulamentului, iar administraţia susţine că va lua în considerare nemulţumirile acestora. „Regulamentul va fi refăcut. Astfel, patronii vor putea să-şi amplaseze mesele pe o suprafaţă mai mare, dar doar cea plătită. Apoi, trebuie să-şi rezolve problemele legate de umbrele, care trebuie înlocuite cu copertine tip rulou“, spune Marcel Boloş, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. Între timp însă, inspectorii primăriei aplică amenzi celor care nu respectă regulamentul.
ÎN ŢARĂ Fără reclame la Sibiu şi Timişoara
Anul acesta, autorităţile locale din Sibiu şi Timişoara au „exilat“ umbreluţele pline de reclame cu care patronii îşi împodobeau terasele. Mai mult decât atât, patronii sibieni trebuie să aibă mobilier din lemn, iar amplasamentul terasei trebuie demarcat cu aranjamente florale. La Timişoara, municipalitatea a impus ca la terasele din pieţele Unirii şi Victoriei să aibă culoarea crem sau verde, iar mesele şi scaunele să fie din fier forjat.