CHRISTIAN MITITELU: Imunitatea premierului

CHRISTIAN MITITELU: Imunitatea premierului

Silvio Berlusconi îşi foloseşte majoritatea parlamentară pentru a se adăposti de lege.

S-a crezut că ancheta judiciară naţională de la începutul anilor ’90 a eliminat corupţia din politica italiană. Mai multe partide au dispărut. Controversatul magnat Berlusconi a înfiinţat însă unul nou. A câştigat alegerile din 1994 şi a fost scurtă vreme premier. A revenit în 2001-2006 şi, din nou, în 2008. Între timp complicatele sale afaceri au făcut obiectul a 17 anchete. A supravieţuit, în parte, modificând legislaţia. A declarat război judecătorilor pe care îi acuză de stângism.

Abia reales, Berlusconi ia din nou măsuri de precauţie. Parlamentul este pe punctul de a vota o lege care oferă imunitate pe durata mandatului primilor 4 oameni din stat: preşedintele, premierul şi preşedinţii celor două Camere. Premierul spune că astfel se va putea concentra asupra guvernării, fără a mai fi hărţuit.

Curtea Constituţională a respins o lege asemănătoare în 2003. Pentru orice eventualitate, parlamentarii se vor pleca şi asupra propunerii de a îngheţa procesele pentru faptele comise înainte de 2002 pasibile de pedepse de maximum 10 ani. Tribunalele se vor putea ocupa astfel de cazurile grave, a căror judecare întârzie. Celelalte, ca de pildă procesul în care Berlusconi e acuzat că ar fi mituit un avocat britanic, se amână.   Guvernul mai este pe cale să interzică interceptarea convorbirilor telefonice în investigarea unor infracţiuni predilecte ale crimei organizate, de la bancruta frauduloasă până la extorcare sau contrabandă.   Iar procurorii care dezvăluie conţinutul dosarelor riscă să facă închisoare. La fel şi ziariştii care publică transcrieri de interceptări telefonice. Italienii nu se vor mai delecta citind în presă - ca deunăzi - transcrierea convorbirii telefonice a lui Berlusconi cu şeful televiziunii publice, în care intervenea pentru o actriţă.   Berlusconi ripostează că justiţia subminează democraţia. A fost ales cu o majoritate confortabilă iar, potrivit sondajelor, doar 4% dintre italieni sunt interesaţi de ce fac magistraţii. E o stare de fapt îngrijorătoare. Posibil contagioasă.

Ne puteți urmări și pe Google News