Preşedinţia franceză a UE, marcată de probleme

Preşedinţia franceză a UE, marcată de probleme

Franţa va prelua mâine preşedinţia semestrială a UE având pe agendă multe priorităţi. Mandatul său va fi marcat, însă, de consecinţele votului negativ irlandez şi de starea de nemulţumire tot mai mare a europenilor pe fondul creşterii preţurilor, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Consecinţele eşecului înregistrat în referendumul din Irlanda vor persista de-a lungul întregului mandat asigurat de Paris pe măsură ce statele membre vor încerca să exercite presiune asupra Guvernului de la Dublin pentru organizarea unui al doilea referendum.

Dacă aceste eforturi vor da rezultate sau nu depinde şi de modul în care Parisul coordonează discuţiile şi de acţiunile adoptate de premierul irlandez Brian Cowen. Totuşi, speranţele oficialilor francezi că vor media negocierile privind cine anume va ocupa noile funcţii create de Tratatul de la Lisabona, precum cea de preşedinte al UE, au fost năruite de votul irlandez.

Problema irlandeză va fi dezbătută în octombrie cu ocazia unei reuniuni a liderilor europeni şi din nou în decembrie când statele membre speră ca Dublinul să prezinte un plan concret de acţiuni.

Pe de altă parte, situaţia econonică precară înregistrată la nivel mondial riscă să aducă Franţa, un stat european cu o politică protecţionistă, în conflicte cu celelalte ţări membre. Ţările membre intenţionează să dezbată reformarea Politicii Comune de Agricultură, dar creşterea preţului la alimente subminează orice perspectivă privind producerea unor schimbări concrete.

CE priveşte, de asemenea, cu reticenţă reducerea la taxa pe valoare adăugată la carburanţi, propunere avansată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Singurul sector unde pot fi înregistrate progrese vizibile este cel al mediului, prin încheierea unui acord privind combaterea încălzirii globale care conferă UE o autoritate morală în domeniu la nivel mondial. Un astfel de acord ar putea fi încheiat la sfârşitul anului dacă este aprobat de PE înainte de campania pentru alegerile europarlamentare din 2009.

În privinţa sistemului european de apărare, Franţa va fi nevoită să îşi modereze tonul, mai ales dacă Irlanda, neutră militar, va organiza un nou referendum. Pe de altă parte, este în continuare destul de neclar cum va acţiona Franţa în această privinţă fără cooperarea Marii Britanii care se opune, de exemplu, propunerii de înfiinţare a unui cartier general european.

Jean-Pierre Jouyet, politicianul lui Sarkozy pentru Europa

Tehnocrat discret şi proeuropean convins, politician de stânga într-un Guvern de dreapta, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene Jean-Pierre Jouyet va fi, în umbra lui Nicolas Sarkozy, persoana-cheie a preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, relatează AFP. 

 Aflându-se tot atât de des la Paris pe cât la Bruxelles sau Strasbourg, el s-a angajat, de la preluarea funcţiei, în urmă cu un an, să viziteze cele 26 de capitale ale Uniunii Europene, precum şi partenerii săi importanţi precum Rusia, efectuând în jur de o sută de deplasări oficiale.

De mai multe luni, Jean-Pierre Jouyet pledează pentru o preşedinţie a Uniunii Europene "cinstită şi eficientă", apropiată de aşteptările cetăţenilor. 

(11:35)          

Ne puteți urmări și pe Google News