Ibericii au crezut până la capăt în şansa lor şi au câştigat aseară Campionatul European de fotbal după o finală în care s-au impus la limită, dar pe merit în faţa Germaniei.
Spania a învins aseară Germania cu 1-0 (1-0) în finala celei de-a 13-a ediţii a Campionatului European. Unicul gol al partidei disputate la Viena a fost marcat în minutul 33 de Fernando Torres. Ibericii au câştigat astfel, pe deplin meritat după jocul etalat în cele şase partide de la turneul final, primul trofeu după o pauză de 44 de ani. Precedenta victorie data din 1964, la cea de-a doua ediţie a Europenelor! Echipa lui Luis Aragones a dominat aseară Germania la aproape toate capitolele.
Ocaziile ibericilor şi replica disperată a nemţilor
> În minutul 14, fundaşul neamţ Cristoph Metzelder a fost aproape de un autogol, dar portarul Jens Lehmann a salvat în ultimul moment.
> Peste opt minute, Fernando Torres a trimis balonul în bară.
> Acelaşi Fernando Torres a deschis scorul în minutul 33, după ce l-a depăşit uşor pe Philipp Lahm şi a săltat elegant balonul peste veteranul Jens Lehmann. Regele Spaniei, Juan Carlos, şi Regina Sofia s-au bucurat ca nişte veritabili „ultraşi“ în tribuna oficială.
> Începutul reprizei secunde le-a aparţinut tot spaniolilor, însă Xavi, Silva şi Torres au ratat ocazii mari.
> Joachim Löw a sacrificat un mijlocaş defensiv, pe Hitzlsperger, pentru a forţa cu încă un atacant, Kevin Kuranyi. Aproape imediat, nemţii şi-au creat primele ocazii prin Ballack, care a tras puţin alături, în minutul 59, şi prin Klose.
> În minutul 65, David Silva şi Lukas Podolski s-au luat la harţă, iar spaniolul a încercat să-şi lovească adversarul cu capul în figură! Nemţii au protestat, cerând eliminarea ibericului. David Silva a fost schimbat imediat de Luis Aragones.
> Deşi a părut că se va retrage, după introducerile defensivilor Xabi Alonso şi Cazorla, Spania s-a jucat cu ocaziile la poarta lui Lehmann. În nici un minut, Iniesta a ratat două ocazii imense. La primul şut, Frings a scos mingea de pe linia porţii.
Istorie inutilă
> Jens Lehmann, portarul germanilor, în vârstă de 38 de ani, este cel mai bătrân jucător care a evoluat în istoria finalelor Campionatelor Europene.
> În prima repriză, ambele echipe au solicitat câte o lovitură de pedeapsă, dar Roberto Rosetti n-a dictat nimic. Italianul este primul „fluieraş“ care a arbitrat atât meciul de deschidere, cât şi finala unui turneu final.
> Germania mai câştigase titlul european de trei ori, în 1972, 1980 şi 1996, şi mai pierduse două finale, în 1976 şi 1992. Spania se mai încoronase o singură dată regină a Europei, în 1964. Ca şi acum, tunarul Spaniei de atunci (Amancio Amaro) a avut patru goluri (acum a fost David Villa). Ibericii au mai disputat o finală, în 1984, dar au pierdut-o în faţa Franţei.
> Conform aşteptărilor, dată fiind distanţa mică dintre Germania şi Austria, repre-zentativa lui Joachim Löw a fost susţinută frenetic la Viena. Pe stadionul „Ernst Happel“, dintr-un total de 50.000 de spectatori au fost 35.000 de nemţi şi doar 15.000 de spanioli.
EUROPEAN „ECOLOGIC“
Hoţii din Elveţia s-au uitat la fotbal
Euro 2008 a fost un succes total, susţin răspicat organizatorii. Folosită şi politic, sub sloganul „o sărbătoare a integrării“, competiţia a avut puternice implicaţii sociale. Cancelarul elveţian Samuel Schmid a declarat ieri că rata criminalităţii în ţara lui s-a diminuat semnificativ în unele oraşe, pe durata Campionatului European!
„Aceasta înseamnă că hoţii sunt fani ai fotbalului şi că meciurile i-au ţinut ocupaţi“, a glumit Schmid, completat de omologul său austriac Gusenbauer: „Traficul în Viena n-a avut de suferit, aşa cum prognozau răuvoitorii. Ba chiar a fost un Campionat European verde, ecologic. Oamenii au înţeles că se pot deplasa la fel de bine cu metroul şi cu tramvaiele şi că nu este mereu nevoie să apeleze la maşina proprie“. La unison, austriecii şi elveţienii exclud cu tărie varianta ca tot ei să găzduiască şi următorul turneu final continental, cel din 2012, dacă Ucraina şi Polonia (ţările desemnate pentru a organiza următoarea competiţie) nu reuşesc să-şi rezolve problemele de infrastructură.
EURO 2008 - Finala
GERMANIA - SPANIA . . . . 0-1 Marcator: F. Torres (33)
GERMANIA: Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (46, M. Jansen) - Frings, Hitzlsperger (58, Kuranyi) - Schweinsteiger, Ballack, Podolski - Klose (79, M. Gomez). Antrenor: Joachim Low
SPANIA: Casillas - S. Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Senna - Iniesta, Xavi, Fabregas (63, Xabi Alonso), D. Silva (66, Cazorla) - F. Torres (78, Guiza). Antrenor: Luis Aragones
Stadion: „Ernst Happel“ - Viena; Spectatori: 51.428; Arbitri: R. Rosetti - A. Griselli, A. Calcagno
CEREMONIA DE ÎNCHIDERE
Enrique Iglesias a cântat „live“ imnul competiţiei
Ceremonia de închidere a Europenelor, ţinută la Viena, nu s-a deosebit prea tare de ceremonia de deschidere, desfăşurată la Basel, din punctul de vedere al timpului alocat de organizatori.
Show-ul prin care Austria şi Elveţia şi-au luat rămas-bun, pe stadionul finalei, de la microbişti a durat numai 10 minute, dar a avut nevoie de 1.600 de ore pentru a fi produs şi a conţinut multe surprize. Organizatorii l-au adus la finală pe spaniolul Enrique Iglesias, care a cântat melodia „Can you hear me?“, imnul turneului final. Înainte de semifinale, austriecii nu erau siguri că-l vor putea vedea în carne şi oase pe superstarul muzicii latino. Faptul că Spania a jucat ultimul act a cântărit, se pare, decisiv în venirea lui Iglesias. La meci a fost prezent şi jamaicanul Shaggy, star reggae a cărui melodie dedicată Campionatului European face furori în discoteci.
Ultima apariţie a României la Euro 2008
La ceremonia de închidere, o folie de dimensiuni uriaşe (77,3/41,5 metri) a ţinut loc de teren, fiind întinsă peste gazon. Pe această suprafaţă s-au mimat partide de fotbal între manechinii aflaţi pe teren. 320 de persoane, grupate în 16 grupuri a câte 20 de persoane, care au înconjurat terenul încă din momentul în care jucătorii se aflau la încălzire, s-au „duelat“ până când au rămas doar finalistele. România şi-a făcut apariţia pe stadionul finalei fiind reprezentată de o construcţie înaltă de 2,5 metri, de forma unei piramide împopoţonate cu baloane în culorile echipelor. „Scheletele“ rămase fără baloanele ridicate rând pe rând la cer s-au retras şi ele la vestiare, în ordinea în care naţionalele au părăsit competiţia.
La finală, care a fost urmărită de peste 300 de milioane de persoane, au fost folosite 320 de kilograme de confetti şi 2.300 de spoturi de lumini.
Alfred Gusenbauer, cancelarul Austriei, a anunţat ieri că Spania va primi, din partea statului austriac, o statuie înaltă de peste cinci metri, cântărind peste 7,3 tone şi ornată cu peste 11.000 de cristale Swarovski. Megabijuteria ar urma să fie amplasată în Madrid.
Citiţi şi: Spania a câştigat Euro 2008