UEFA, profit de 700 milioane €

UEFA, profit de 700 milioane €

Turneul final al Campionatului European din Austria şi Elveţia a adus în vistieria forului de la Nyon cu 161 de milioane de euro mai mult decât ediţia din 2004, găzduită de Portugalia.

Cu câteva ore înainte de finala Campionatului European, disputată aseară, s-au făcut primele bilanţuri. Michel Platini, şeful de la UEFA, s-a declarat „un preşedinte fericit“. Francezul, cel mai bun marcator din toate timpurile la Europene, cu 9 reuşite (la turneul din 1984), este fericit că la acest turneu final a avut câştig de cauză fotbalul-spectacol, iar responsabilii cu finanţele la forul de la Nyon au anunţat că, în urma competiţiei, UEFA va înregistra profituri de 700 de milioane de euro. Ediţia din 2004 a Europenelor, găzduită de Portugalia, a adus în vistieria forului condus pe atunci de suedezul Lennart Johansson doar 539 de milioane de euro.

Costuri de organizare aproape duble faţă de 2004

David Taylor, secretarul general al UEFA, a atras însă atenţia că rentabilitatea competiţiei a scăzut, deoarece costurile de organizare pentru turneul din Austria şi Elveţia au fost aproape duble faţă de cele ale ediţiei din Portugalia. Competiţia din acest an a costat 618 milioane de euro, în timp ce turneul organizat în 2004 a „mâncat“ doar 313 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Finala de aseară a adus oraşului Viena câştiguri de aproximativ 100 de milioane de euro, în urma valului de suporteri spanioli şi germani veniţi să fie alături de favoriţi.

Marea mulţumire a organizatorilor o constituie faptul că au prins foarte bine la public zonele de vizionare organizate în cele opt oraşe din Austria şi Elveţia în care s-au desfăşurat meciuri. Aşanumitele „Fan Zones“ au avut peste 3,5 milioane de vizitatori pe durata turneului.

La rândul lor, autorităţile austriece şi elveţiene sunt mulţumite că turneul n-a fost afectat de niciun incident major din care să rezulte decese, bilanţul fiind de 550 de arestări în Elveţia şi 560 în Austria.

Dureri de cap pentru 2012

Deşi ecourile turneului din Austria şi Elveţia nu s-au stins încă, Michel Platini se gândeşte deja la ediţia din 2012. Săptămâna viitoare, francezul se va deplasa în Polonia şi în Ucraina, pentru a vedea cum decurg pregătirile în vederea următorului Campionat European. Preşedintele UEFA va redacta un raport privind starea lucrărilor, pe care îl va prezenta Comitetului Executiv la întrunirea din septembrie, de la Bordeaux, responsabilii fotbalului european urmând să ia o decizie dacă Polonia şi Ucraina sunt capabile să găzduiască turneul final.

Marea nemulţumire a lui Platini constă în faptul că Varşovia şi Kiev, capitalele celor două ţări-gazdă, n-au încă stadioane demne de un European.

La aceeaşi şedinţă a Comitetului Executiv se va decide dacă numărul de participante la Euro va fi mărit de la 16 la 24 începând cu ediţia din 2016. În urma unor discuţii purtate de Platini cu cei 53 de preşedinţi ai federaţiilor afiliate la UEFA, a rezultat faptul că aceştia sunt de acord cu extinderea. „Există echipe care, dacă ar fi fost la Euro, ar fi pus şi mai mult în valoare acest turneu“, a explicat Platini dorinţa sa de a creşte numărul de participante.

"Organizarea, cu excepţ ia câtorva probleme la transmiterea unui meci, a fost remarcabilă. Sunt un preşedinte fericit.[...] În septembrie vom decide dacă păstrăm Euro 2012 în Polonia şi Ucraina. Cred că acest lucru îmi va da mai multe dureri de cap decât vinul de Bordeaux.", Michel Platini, preşedintele UEFA CLASAMENT

Penalty-ul apărat de Buffon, magic

Publicaţia „Sunday Mail“ a plasat pe locul patru în clasamentul momentelor magice de la Euro penalty-ul executat de Adrian Mutu şi apărat de Gianluigi Buffon în meciul România - Italia, scor 1-1, disputat în Grupa C. Pe prima poziţie în această ierarhie se află cele trei goluri marcate de spaniolul David Villa în partida cu Rusia, din Grupa D. Podiumul este completat de reuşita olandezului Wesley Sneijder în partida cu Italia, din Grupa C, şi revenirea Turciei de la 0-2 la 3-2 în confruntarea cu Cehia, din Grupa A.