Decizia băncii centrale este un semnal care anticipează că rata anuală a inflaţiei va depăşi 9% luna viitoare.
Banca Naţională a României (BNR) va mări mâine dobânda de politică monetară de la 9,75% la 10%, anticipează economiştii băncilor comerciale de pe piaţa autohtonă. Unii dintre ei nu exclud posibilitatea ca dobânda să ajungă la 10,25%.
Consiliul de Administraţie al BNR a majorat dobânda în ultimele cinci şedinţe pe politică monetară, nivelul de 9,75% fiind stabilit la începutul lunii mai. Dobânda de politică monetară este pârghia cu care BNR încearcă astfel să ţină în frâu inflaţia „neascultătoare“.
Mărirea dobânzii cu încă 0,25 de puncte procentuale va fi mai mult un semnal dat de banca centrală. De altfel, pe piaţa interbancară dobânzile la scadenţe mai mari de trei luni au sărit de 10% încă din martie, iar majoritatea băncilor deja plătesc la depozite dobânzi peste nivelul menţionat. Majorarea este certă „Cred că vor majora dobânda cu 0,25 de puncte, până la 10%“, a afirmat ieri economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. El consideră că mărirea este mai mult un semnal de politică monetară ca urmare a excesului cererii agregate, a creşterii consumului şi a aşteptărilor inflaţioniste uşor înrăutăţite. În acelaşi timp, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, nu exclude o creştere la 10,25%. „Cred că o majorare la 10% ar fi adecvată, însă nu exclud o majorare cu 50 de puncte de bază (la 10,25% - n.r.)“ afirmă Libocor. Şi economistul Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că banca centrală va duce dobânda la 10% şi se aşteaptă ca politica monetară să rămână restrictivă pe o perioadă de timp mai lungă. În acelaşi timp, senior economistul ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chiş- deciuc, anticipează majorarea dobânzii la 10%, dar afirmă că majorarea ar trebui să fie mai mare. „Analiza noastră arată că ar fi necesară o creştere la 10,25%“, spune oficialul ING. Un nou record la inflaţie Rata anuală a inflaţiei va fi de 9,4% în iulie în cazul în care preţurile la gazele naturale vor fi majorate cu 12%, arată analizele senior economistului ING. Dacă gazele se vor scumpi cu 24%, inflaţia anuală va ajunge la 9,9% luna viitoare. În acelaşi timp, economiştii Raiffeisen văd inflaţia anuală la 9,5% în iulie, luând în considerare creşterea preţului gazelor cu 10% şi a tarifelor la energie electrică cu 5%. În altă ordine de idei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ieri că inflaţia este la un nivel înalt, iar timpul rămas până la aderarea la zona euro este foarte scurt şi trebuie întărite eforturile pentru reducerea acesteia.
„Pentru a fi crezut că ai o inflaţie scăzută atunci când intri în mecanismul ratelor de schimb (anticamera euro - n.r.), trebuie să fii cu inflaţia jos cu doi ani înainte. Dacă facem această socoteală înseamnă că nu prea avem timp şi trebuie să ne întărim eforturile pentru a o duce în jos în 2010-2012“, a spus Isărescu, citat de Mediafax.