Cură de slăbire finanţată de UE

Cură de slăbire finanţată de UE

Începerea sezonului estival le împinge pe doamne şi pe domnişoare la măsuri suplimentare pentru siluetă.

Osută de eleve şi studente din Timişoara sunt finanţate de Uniunea Europeană să ajungă la greutatea mult visată. Ele vin săptămânal la sala de forţă, transpiră intens şi la orele de sport de la şcoală, exersează şi acasă, şi respectă cu stricteţe dieta prescrisă. Toate acestea, fără să plătească abonament la sala de fitness sau consultanţă la dietetician. „Sănătate, mişcare, armonie“

Cele 100 de tinere cu forme rubensiene, cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, s-au înscris în proiectul „Pentru o femeie puternică - sănătate, mişcare, armonie“, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Vecinătate România - Serbia 2004-2006. „În cadrul acestui proiect s-a înfiinţat şi funcţionează Centrul pentru combaterea obezităţii. UE a dat 20.000 de euro pentru amenajarea sălii de forţă unde, gratuit, timp de cinci ani, 100 de fete supraponderale pot scăpa de kilogramele în plus“, explică dr. Corina Muşuroi, coordonatoarea proiectului. Acesta reprezintă un parteneriat între Clubul Sportiv Recreativ Zrenjanin (Serbia) şi Universitatea de Vest şi „Tibiscus“ din Timiş oara, Inspectoratul Şcolar Timiş, Colegiul Naţional Bănăţean, „Ana Aslan“ din Timişoara şi „Coriolan Brediceanu“ din Lugoj, Liceul Sportiv Banatul, „Grigore Moisil“ din Timişoara şi Teoretic Sânnicolau Mare.   „Merită să le ajutăm să slăbească“

Fetele, împărţite în 10 grupe, vin săptămânal la sala de forţă, asistate de profesorii de educaţie fizică. Aceştia lucrează separat cu ele, în timpul orelor din şcoli. Adina Stamatie este una dintre participante. Lugojeanca, în vârstă de 19 ani, este studentă la Ştiinţe Economice. „Vin din luna martie şi deja am slăbit 5 kilograme. Înainte de acest program nu făceam mişcare deloc, ba mai ţineam şi diete criminale: un ou pe zi, singura mâncare timp de trei săptămâni şi altele. Marea mea realizare e că deja se vede că am slăbit, colegii îmi spun că e vizibil, şi deja îmi cumpăr blugi cu un număr mai mic“, povesteşte studenta.

Carla Karnyansyky, asistent universitar la Facultatea de Educaţie Fizică de la „Tibiscus“, supraveghează exerciţiile grăsuţelor în sala de forţă. „Din păcate, sunt foarte multe fete supraponderale. Merită să ne ocupăm de ele şi să le ajutăm să slăbească. Aici punem accent pe exerciţii cardio - bandă, bicicletă, aerobic combinat cu pilates, dar e important ca şi în afara exerciţiilor de aici să facă multă mişcare“, spune profesoara.

Ondina Lungu este profesoară de educaţie fizică la Colegiul Naţional „Ana Aslan“ şi vine la orele de fitness împreună cu elevele care s-au înscris în proiect. O face ca să le ridice moralul, mai ales că, la cei 26 de ani ai săi, e foarte apropiată de ele. „Am pornit cu 14 fete, am rămas cu 10. Lucrez cot la cot cu ele, ca să le susţin. Pe două le-am convins să alerge împreună cu mine şi pe stadion, pentru condiţie fizică“, povesteşte profesoara.

STATISTICI

Epidemie mondială

Indicele masei corporale este rezultatul împărţirii dintre greutatea (în kilograme) şi înălţimea la pătrat (în metri). Rezultatul mai mare de 24,9, indicele ideal, indică prezenţa obezităţii. Specialiştii timişoreni avertizează că prevalenţa obezităţii, local şi naţional, este de 37% dintre adulţi. În România trăiesc peste 4 milioane de obezi netrataţi şi un miliard la nivel mondial. Americanii ocupă primul loc în clasamentul popoarelor obeze.

PREOCUPĂRI

Pastile şi „arderi“ ale grăsimilor

În goana după silueta perfectă, timişorencele au căzut pradă mersului la salon şi isteriei „capsulei de slăbit“. Ele au luat cu asalt saloanele de înfrumuseţare. Unele aşteaptă zile întregi să prindă o şedinţă de biostimulare la un salon.

„Lucrăm de dimineaţa de la ora 8.00 până noaptea la 22.00. E vară, şi toate fetele vor să arate perfect“, spune Liliana Griesbacher, managerul salonului Swiss Style, primul din ţară care a implementat acest procedeu de slăbire. În oferta salonului mai sunt tratamentele de slăbire cu radioterapie, care efectiv „topesc“ grăsimile.

În ceea ce priveşte „capsula“, aceasta este un medicament-minune care promite reducerea greutăţii clientei cu multe kilograme. Pastila reprezintă un amestec de pulberi de plante, produs în China. Produsul, care abia de o lună a intrat în farmacii, nu se mai găseşte în farmaciile din oraşul de pe Bega. Farmaciştii spun că zilnic sunt întrebaţi de zeci de femei când primesc din nou marfă. „Am urmat tratamentul două luni şi am slăbit şapte kilograme. Sunt un caz atipic, prietenele mele care au luat capsula au slăbit între 10 şi 15“, se destăinuie o clientă, Carmela Ioftor.   Nutriţionistul Roxana Voicu explică faptul că nu putem vorbi de un medicament-minune care să inducă slăbirea. „Capsula de slăbit nu înlocuieşte dieta propriu- zisă, care presupune un aport normoproteic, hipocaloric, hipolipidic şi hipoglucidic. Capsula de slăbit e un adjuvant al curelor de slăbire. Ameliorează senzaţia de foame şi accelerează metabolismul lipidic, forţându-l“, spune nutriţionistul.

Ne puteți urmări și pe Google News