„Tremot Dobre şi Fiii“ produce miere pentru restaurantele Marriott şi Howard Johnson şi exportă cu tonele în Germania.
Creşterea albinelor, o ocupaţie veche de pe vremea strămoşilor daci, nu mai este astăzi foarte atractivă pentru oamenii de afaceri români. Din cauza scăderii preţului mierii, numărul de familii de albine a scăzut de la 1,4 milioane în 1989 până la sub 300.000 în 2006. Totuşi, în prezent, există peste 36.000 de apicultori care aduc pe piaţă miere românească.
Una dintre aceste companii este „Tremot Dobre şi Fiii“ SRL, o afacere de familie din judeţul Prahova, înfiinţată în 2000 de Traian Dobre, un inginer în industria alimentară care lucrase anterior la flota de pescuit oceanic. După ce a înfiinţat compania alături de soţia sa şi de cei doi fii, administratorul acesteia a cheltuit în total 600.000 de euro, din care jumătate reprezintă un împrumut bancar, pentru punerea pe roate a afacerii cu miere.
Laboratorul propriu de analize permite monitorizarea calităţii mierii prelucrate la Băicoi, care, în cea mai mare parte, pleacă peste hotarele României: în Germania (70% din producţie), Anglia, Italia, Grecia, Spania şi Polonia, ne-a spus patronul firmei. Polen, faguri şi sirop de fructe
„Tremot Dobre şi Fiii“ este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de miere din România, cu o cifră de afaceri de aproape 4 milioane de euro anul trecut, după ce a exportat 1.500 de tone de miere. Produsul este colectat de la circa 1.500 apicultori din toate zonele ţării şi de la cei peste 150 de stupi proprii. Firma are o capacitate de producţie de 40 de tone de miere pe zi.
Potrivit lui Traian Dobre, mierea adusă de la apicultori trece prin câteva etape: este selectată, încălzită, omogenizată, filtrată şi ambalată în butoaie de tablă, lăcuite în interior cu o substanţă specială. În această formă, mierea ajunge peste graniţe. În România, „Tremot Dobre şi Fiii“ aduce miere la restaurantele Hotelurilor Marriott, Howard Johnson şi Ramada. Borcanele cu miere se mai vând în câteva magazine de produse naturiste din Bucureşti şi Ploieşti.
Pe lângă cele nouă sortimente de miere, compania mai produce tinctură de propolis, polen, fagure, iar în cantităţi mici mai scoate pe piaţă siropuri de fructe de pădure şi borcane cu ciuperci. DESTINAŢIE
Albinele noastre produc pentru export
Anul trecut, albinele din România au produs peste 10.000 tone de miere, din care peste 8.000 de tone au mers către export, potrivit apicultorilor. Statisticile arată că românii consumă foarte puţină miere: 100 de grame pe cap de locuitor pe an, comparativ cu nemţii care mă- nâncă fiecare câte 2 kilograme. Apicultorii români au, în medie, câte 25 de stupi fiecare, cei mai mari producători deţinând circa 300 de stupi. În întreaga lume, se produc în fiecare an 1,2 milioane de tone de miere. 16% din cantitatea totală este asigurată de China.