După ce au plătit zeci de mii de euro, proprietarii de apartamente din comuna Floreşti nu pot respira în propriile locuinţe.
Cei câţiva mii de clujeni care şi-au cumpărat apartamente în localitatea Floreşti, învecinată cu municipiul Cluj-Napoca, sunt obligaţi să trăiască într-un miros greu de descris, care provine de la o fermă de pui din apropierea blocurilor.
Oamenii au depus memorii la Garda de Mediu Cluj, în speranţa că problema lor va fi rezolvată. Autorităţile însă nu au luat nicio măsură, deşi în astfel de cazuri normele sanitar-veterniare europene prevăd ca un ansamblu de locuinţe să nu poată fi construit la o distanţă mai mică de 500 de metri de orice fermă de păsări. Plângeri la urechi astupate La Floreşti, blocurile au fost construite la nici 50 de metri de halele unde sunt crescuţi zeci de mii de pui. Maria Şuba, care locuieşte în zonă, a declarat că, în ultima vreme, mirosul a devenit insuportabil.
„Dacă ştiam unde mă mut nici nu mai veneam. E păcat că zona este frumoasă şi are o privelişte la fel de frumoasă, dar nu poţi să respiri. Dimineaţa şi seara mai ales. Nu ştiu ce fac la ferme, dar cert este că vine un miros de nedescris. Am trimis o petiţie la Mediu, dar nu s-a întâmplat nimic“, spune o locatară. În altă parte, la nici 100 de metri de fermele care emană mirosul greu de suportat, se află un loc de joacă improvizat. „În zonă locuiesc mulţi copii şi nu este sănătos pentru ei să stea în mirosurile astea“, a spus Katalin Magyaricare, care se juca cu nepotul ei. Primarul a continuat să semneze ca primarul Reprezentanţii Gărzii de Mediu au precizat că situaţia este cunoscută şi că primarul din Floreşti a fost avertizat să nu elibereze autorizaţii de construcţie pentru blocuri. „De fiecare dată ne-am opus la emiterea avizelor de mediu pentru planul urbanistic, dar primarul a continuat. Firma care administrează fermele are autorizaţie integrată şi este în regulă. Anul acesta am dispus amendarea Primăriei Floreşti cu suma de 6.000 de lei pentru nerespectarea recomandărilor noastre“, a spus Mihaela Beu, comisar-şef la Garda Naţională de Mediu Cluj. De altfel, pe unul dintre gardurile fermei a fost amplasat un panou cu anunţul: „Ferma este autorizată. Nu se desfiinţează“. Oficialii firmei au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea acestui subiect. DECĂDERE
Paradis imobiliar destrămat În Floreşti au fost construite în ultimii ani peste 3.500 de apartamente. „Cei care au terenuri acolo au venit la primărie şi au făcut presiuni să fie construite locuinţe acolo (în loc de o zonă industrială - n.r.). Vom încerca să oprim mirosurile prin reorganizarea şarjelor de creştere a puilor şi montarea unor coşuri de evacuare mai înalte“, a spus primarul din Floreşti, Ioachim Vancea (PDL).
Dacă, în urmă cu un an, zona Floreşti era în plin boom imobiliar, acum preţurile la locuinţe au scăzut şi cu 25 la sută, iar un apartament cu o cameră, de 40 de metri pătraţi, costă în jur de 20.000 de euro. Motivele regresului, spun experţii imobiliari, îl reprezintă lipsa drumurilor şi a sistemului de canalizare, care a fost proiectat acum mai bine de 30 de ani, pentru case. În plus, blocurile au fost construite haotic şi înghesuit.