Lobonţ a ieşit cel mai câştigat de la Euro

Lobonţ a ieşit cel mai câştigat de la Euro

EVZ a analizat prestaţia tricolorilor la turneul final din Elveţia şi Austria, încercând să descopere ce a rămas în urma României la această competiţie. Campionatul European de fotbal din Austria şi Elveţia s-a încheiat pentru România, deşi până la marea finală de la Viena, acolo unde sperau tricolorii că se vor opri, mai e cale lungă. „Putem fi surpriza competiţiei. România are forţa să câştige Campionatul European“, au fost cuvintele cu care suporterii români erau amăgiţi înainte ca turneul final să demareze. Realitatea a fost dură pentru „galbeni“.

Mutu n-a împlinit minunile promise, iar Piţurcă a descoperit că nu este un specialist chiar atât de mare. „Nici nu mai trebuie să studiez jocul Olandei. Ştiu totul despre această echipă“, se fălea selecţionerul după ce a reuşit să le răpească batavilor patru puncte în preliminarii. În urma lor, tricolorii n-au lăsat nicio dâră de regret: presa europeană a salutat la unison plecarea unei echipe care a făcut antijoc.

EVZ vă prezintă o analiză, cu bune şi rele, a prestaţiei fiecărui fotbalist român de la Euro, pigmentată cu detalii adunate din spatele cortinei. Multe dintre aceste amănunte au influenţat decisiv evoluţiile din teren ale tricolorilor. Cel mai bine i-a mers portarului Bogdan Lobonţ, iar „omul negru“ a fost Adrian Mutu, afectat de probleme personale. PORTAR: „Pisica“ de rasă

În cele trei meciuri din Grupa C, Bogdan Lobonţ a fost cel mai evidenţiat jucător al României. Intervenţiile sale din partida cu Italia l-au readus pe dinamovist în atenţia cluburilor din Serie A. Echipele Lazio Roma şi Fiorentina îi dau târcoale. Hunedoreanul va pleca de la Dinamo în această vară. La şedinţele de pregătire şi la jocuri a fost foarte îndârjit.

În afara antrenamentelor şi a meciurilor, „Lobi“ a stat de vorbă doar cu Elena şi cu Iulia, mama, respectiv iubita lui, când acestea au venit în cantonamentul de la „Santispark“. Iulia a primit în dar de la Bogdan tricoul cu care a evoluat împotriva Olandei. Marius Popa şi Eduard Stăncioiu, ceilalţi doi portari din lot, şi-au jucat perfect rolul de parteneri de antrenament pentru Lobonţ. FUNDAŞI: Radu Ştefan, atracţie pentru japoneze

Fundaşii n-au prea trecut de dunga careului de 16 metri. „Îmi reproşez că n-am urcat mai mult în atac“, spunea fundaşul dreapta Cosmin Contra imediat după înfrângerea cu Olanda, afirmaţ ie cu bătaie la Piţurcă. Gabi Tamaş şi Dorin Goian au fost „regulamentari“. Braşoveanul a fost tăcut, în timp ce suceveanul a fost mult mai vorbăreţ. Nici Răzvan Raţ, un tip ciudat, cu atitudini extreme (când prietenos, când supărat pe toată lumea), nu s-a evidenţiat în joc, deşi avea o dorinţă uriaşă de a face un turneu final bun, pentru a putea pleca de la Şahtior Doneţk.

Apărarea a fost aceeaşi în cele trei jocuri, cu o singură excepţie: jocul cu Olanda, când locul lui Goian (suspendat) a fost luat de Ghionea. În Elveţia, lui Radu Ştefan, prezentat ca viitor titular la naţională, nu i-au cerut autografe decât două suportere japoneze ale echipei Lazio Roma. Nici scopul includerii în lot a lui Cristian Săpunaru n-a fost desluşit. El s-a mulţumit să încaseze diurna de 200 de euro pe care fiecare tricolor a avut-o pe durata turneului final. Şi Cosmin Moţi a făcut umbră degeaba la Abtwil. MIJLOCAŞI: Bănel, „maraton“ pe teren şi în magazine

Bănel Nicoliţă a fost lăudat doar pentru „maratonul“ din primele două jocuri, dar a încheiat turneul final în fluierături. Stelistul a fost mult mai „percutant“ la cumpărături. El şi-a umplut bagajele cu cadouri pentru părinţii şi fraţii din Făurei. Florentin Petre n-a făcut faţă în jocul cu Italia, în care a fost folosit titular, şi se apropie vertiginos de finalul carierei la naţională. Prietenos şi amabil, „Piticul“ s-a făcut plăcut de multă lume. Printre contestatarii săi s-a găsit preşedintele Mircea Sandu. Făcut responsabil de câteva pase greşite, Răzvan Cociş şi-a pierdut postul de titular în meciul cu Italia. A părut nemulţumit de atribuţiile pe care i le-a impus Piţurcă, protestând public.

Mirel Rădoi şi Cristi Chivu au jucat impresionant împotriva Italiei, dar ambii au avut probleme medicale. Cu umărul zdrobit, căpitanul a ţinut greu corabia pe linia de plutire, iar stelistul a aflat la spital rezultatul meciului contra campioanei mondiale. Nicolae Dică trebuia să fie surpriza plăcută a Românei, dar împotriva Italiei a părut rupt din alt film: defazat şi lent, depăşit de ritmul partidei. Adrian Cristea a fost cerut în echipă de Răducioiu, care l-a prezentat ca pe un element tehnic. Piţurcă a ignorat ideea. Paul Codrea s-a achitat bine de sarcinile defensive. S-a împrietenit repede cu italienii, cărora le-a transmis că se simte la fel de bine în ţara lor precum în Timişoara natală.

ATACANŢI: Mutu şi problemele care l-au tulburat

În ofensivă a fost cel mai mare deranj. O enigmă totală a fost Adi Mutu. Vedeta de la care se aşteaptă de fiecare dată salvarea a acuzat problemele personale, care i-au ajuns la urechi în cantonament (procesul cu Chelsea Londra şi decesul bunicii) şi care i-au afectat randamentul. Visul de a face un European mare nu i s-a împlinit lui Mutu, care, totuşi, ar putea prinde un transfer la o echipă mai bună decât Fiorentina. AC Milan e cu ochii pe „Briliant“. Perioada petrecută în America alături de soţie, înainte de cantonamentul de la Mogoşoaia, l-a afectat vizibil. Selecţionerul i-a trasat mai mult sarcini defensive. Cu toate defectele sale, Mutu are meritul de a fi marcat singurul nostru gol la Euro. În timpul orelor de relaxare, doar Contra, Chivu şi Lobonţ îşi permiteau să-l perturbe.

„Mutu şi Chivu au tratament special în cadrul lotului. Piţurcă le vorbeşte altfel decât celorlalţi jucători“, ne-a dezvăluit unul dintre membrii delegaţiei cazate la Abtwil. Mutu a plecat în vacanţă purtând pe umeri povara penalty-ului ratat în partida cu Italia. Daniel Niculae şi Marius Niculae au fost responsabili cu alergatul pe lângă minge. Om de bază în preliminarii, Ciprian Marica n-a prins niciun minut la Euro. „Cipi“ a trăit un coşmar: în primul meci, Piţurcă l-a preferat pe „francezul“ Niculae în teren. Înaintea jocului cu Italia, Marica a fost accidentat de „scoţianul“ Niculae, iar în a treia partidă n-a vrut el să intre pe parcursul confruntării, în semn de protest faţă de atitudinea lui Piţurcă.

VEDETE NECUNOSCUTE

„N-am fost interesaţi să luăm autografe de la români“

Viaţa a reintrat în normal la Abtwil, localitatea de lângă Saint Gall în care echipa României a zăbovit două săptămâni (delegaţia tricolorilor a sosit pe 2 iunie şi a plecat miercuri - 18 iunie). Gardurile care protejau hotelul „Santispark“ de camerele de luat vederi şi de aparatele foto au dispărut ieri. Camerele de hotel s-au golit, iar în urma lor au rămas, amestecate, un miros de parfum fin, un damf de Ben Gay şi un nor de fum. „Aici au stat fotbalişti mari: Beckham, Raul...“

Vedete în România, Cristi Chivu şi Adrian Mutu au trecut neobservaţi la Abtwil. Conform managerului Ema Fehr, femeia care conduce hotelul, cele două staruri n-au dat niciun autograf în hotel! „N-am fost interesaţi să luăm autografe de la români. De altfel, în hotel n-avem nici măcar o carte de oaspeţi, deşi am fi avut pe cine să trecem în ea. Aici au stat fotbalişti mari, precum Beckham şi Raul... Nu permitem personalului din hotel să ia autografe sau să-i deranjeze pe jucători pentru fotografii. Sunt norme UEFA, dar şi impuse de noi, cei care conducem hotelul. I-am lăsat pe fotbalişti să se concentreze“, ne-a descris femeia situaţia. Naţionala României nu valorează atât cât cred oficialii FRF.

Dovadă: tricourile făcute cadou conducerii hotelului „Santispark“ s-au rătăcit deja. „La plecare, românii ne-au oferit cadou tricouri ale echipei şi şepci cu însemnele României. Nici nu ştiu pe unde sunt acum acele obiecte... Contează gestul de a ni le fi dat, nu dacă mai există acestea sau nu!“, specifică Ema Fehr. „Fumaţi cam mult!“

Delegaţia României a rezervat întregul hotel în care a locuit în Elveţia, dar a ocupat doar primul etaj. Mai pretenţioşi, Mutu şi Chivu au cerut să locuiască în camere cu ieşire pe balcon. Unii jucători au dorit să stea în camere pentru nefumători, dar au fost şi câţiva care s-au gândit că vor veni şi zile în care îşi vor stinge oful cu o ţigară.

„Românii fumează cam mult!“, susţine o cameristă, nedorind să specifice dacă face referire la jucători sau la oficialii federali. Dintre fotbalişti, Mutu, Lobonţ şi Chivu „sudează“ ţigările. Căpitanul naţionalei nu ieşea niciodată din hotel fără un pachet de ţigări în buzunar. Elveţienii sunt speriaţi şi de cât de mult fumează alţi fotbalişti prezenţi la Euro. Campioni sunt francezii Makelele, Henry şi Gallas, ultimul fiind un fan al trabucurilor. Polonezii au „pasiuni“ mai umede. În cantonamentul în care a stat stelistul Golanski s-au găsit zeci de sticle cu vin şi whisky! Un oficial UEFA a descris situaţia din tabăra „leşilor“: „Băutura se căra pe scări cu baxul!“.

Corespondenta din Zürich

CITIŢI ŞI: Piţurcă a găsit ţapul ispăşitor: Mutu

Germania, de la nimic la enorm

Hagi: „Turcilor le va fi greu cu croaţii“

Germania, calificată prima în careul de aşi

Rusia, o Românie pe dos ---------------------------------------------------------------------- Ceartă în vestiarul tricolorilor Chivu: "N-am putut mai mult"

Antijocul a plecat acasă

Gică Popescu: "Noi eram mai valoroşi decât generaţia asta"

Găsiţi cinci asemănări între cele două echipe Imnul şi prima lecţie, cea a respectului

Ne puteți urmări și pe Google News