Arbitrul pensiilor private a sancţionat liderul pieţei cu 380.000 de euro deoarece a investit banii clienţilor printr-o firmă din propriul grup.
Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private i-a amendat pe administratorii ING autorizaţi pe Pilonul II şi pe Pilonul III cu 0,5% din capitalul social deoarece utilizează o altă societate a grupului pentru a investi banii clienţilor.
Amenda cumulată se ridică la 1,38 milioane de lei, echivalentul a aproape 380.000 de euro. CSSPP i-a amendat pe cei doi administratori deoarece au externalizat activitatea de investire a activelor celor trei fonduri de pensii pe care le are către ING Asset Management B.V. Olanda, potrivit comunicatului arbitrului pieţei. Contract suspect
ING Fond de Pensii are un fond de pensii autorizat pe Pilonul II, fiind liderul acestei pieţe, iar ING Asigurări de Viaţă are două fonduri de pensii facultative - ING Clasic, respectiv ING Optim. La pensiile obligatorii, ING a adunat 1,38 milioane de clienţi, din care circa un milion au contribuţiile de asigurări virate. Primele contribuţii încasate de acest fond depăşeau peste 33 de milioane de lei, echivalentul a 9,23 de milioane de euro.
Pe Pilonul III, ING avea aproape 28.000 de clienţi la sfârşitul lunii mai şi administra pentru aceştia active în valoare de peste 9,6 milioane de lei. Comisia îi obligă pe cei doi administratori să renunţe la serviciile firmei din grup specializată în efectuarea investiţiilor.
„În termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de sancţionare către administrator, ING Fond de Pensii are obligaţia să înceteze contractul de management al activelor încheiat cu ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucureşti pentru activele Fondului de Pensii Administrat Privat ING“, se precizează în comunicatul Comisiei.
O obligaţie similară este menţionată şi pentru ING Asigurări de Viaţă. Deşi Comisia susţine că administratorii ING au încălcat legea, aceştia susţin contrariul. Dacă ING invocă faptul că a anunţat Comisia în august 2007 asupra externalizării investirii activelor, comunicatul CSSPP face referire şi la o hotărâre pe care a luat-o pe 8 aprilie a.c. Nu în ultimul rând, ING a informat că va contesta decizia CSSPP şi că va discuta cu această instituţie pentru a clarifica de urgenţă situaţia.