Un teatru al contrastelor

Un teatru al contrastelor

Ţara nord-africană este un amestec între inovaţie şi cele mai conservatoare tradiţii, între strălucire occidentală şi cea mai neagră sărăcie.

Între hoteluri de cinci stele şi mizerie, între beduini bogaţi şi copii săraci care stau şi cer- şesc cu mânuţa întinsă, între plantaţii de palmieri şi dune, în sud, şi mare, la nord, cu o plajă de peste 1.000 km, Tunisia este locul de întâlnire a Orientului cu civilizaţ ia mediteraneeană.

O ţară năucitoare, a culorilor şi a contrastelor, a parfumurilor şi a aromelor exotice, mereu surprinză toare, cu un soare care te mângâie tot timpul anului. Tunisia te îmbie cu ruinele civilizaţiilor antice, cu tărâmul mitic al Cartaginei şi al Jerbei, insula lui Ulise, cu mozaicurile unice în lume de la Muzeul Bardo, cu un oraş complet albastru, Sidi Bou-Said. Şi cu staţiunile luxoase, ascunse de livezi de portocali, cu cea mai albastră apă a mării, cu croaziere pe corăbii moştenite de la Barbarossa.

În sud, Sahara te tentează cu safari, cu palmieri sau cu cămile, cu oaze, aşezări berbere, munţi arizi sau cu dune-gigant - toate învăluite în nisip, aventură şi magie.

Distanţa cu avionul dintre Bucureşti şi Tunis este de trei ore. Dacă operatorii low cost de transport tunisian, gen Nouvelair, nu ţi-ar pierde bagajele la întoarcere, în timpul escalelor la Cluj, ai rămâne doar cu imaginile extravagante, dar paradoxul Tunisiei este că te obligă să simţi şi gustul amar al cocktailului exotic.

Piaţa („suk“, în limba arabă) este pentru orice oraş vechi tunisian (medina) echivalentul bazarului. Aici se găsesc de toate: prăjituri, mirodenii, scoici, covoare ţesute de mână, bijuterii, haine şi cele mai ieftine produse din piele.

Este o aglomeraţie de nedescris, iar în acest „bazar bizar“ trebuie să fii atent la genţi şi la bani. Totul se negociază, românii sunt deja turişti cunoscuţi şi vei avea surpriza să fii întrebat de Hagi, de Nadia Comăneci sau de Andreea Marin.

Troglodiţi, cu celulare

Cei mai mulţi beduini au rămas teribil de săraci. Te impresionează prin simplitatea lor, dar şi prin zâmbetul larg, care sfărâmă mitul „musulmanilor feroce şi extremiş ti“. Unii beduini sunt adevăraţi troglodiţi, cu casele săpate în stâncă. Ei folosesc râşniţa de piatră cu care îşi fac „grâul“ cel de toate zilele, preparându-şi mâncarea tradiţională, cuşcuş.

Dacă te plimbi cu cămila prin Sahara, vei fi surprins atunci când conducătorul beduin al grupului, care merge desculţ, prin nisipul fierbinte, îşi va scoate, cu naturaleţ e, din buzunarele jigărite un telefon mobil de ultimă generaţie.

Pentru 35-50 de dinari (1,75-2,50 euro), poţi să ai parte de o petrecere tradiţională, cu femei frumoase, adevărate cadâne, acoperite de voaluri, care dansează ca în „O mie şi una de nopţi“ pe ritmuri năucitoare de dabuki. Te poţi costuma, pentru câţiva dinari, în haine de beduin.

Când vei fi acoperită cu vălul lor, dacă ai neşansa să fii blondă, mai în glumă sau mai în serios, vei afla câte cămile valorezi, în funcţie de naturaleţea culorii părului.

NU RATA!

> Cartagina. Lângă vestigiile Teatrului Roman, construit lângă malul mării, se află reşedinţa preşedintelui Ben Ali.

> În Sahara, poţi vedea platourile unde s-au filmat „Războiul stelelor“ sau „Pacientul englez“, în zona Chebika.

> Safari. Dacă vrei senzaţii tari şi adrenalină, poţi să faci safari, să te plimbi cu jeepul printre dune.

> Yasmine Hammamet. Situată la o oră de aeroportul din Tunis, staţiunea are peste 45 de hoteluri.

> Port El Kantaoui. O staţiune construită în jurul unui port modern care adăposteşte peste 300 de iahturi.

> Sousse. Staţiunea favorită a localnicilor are cel mai frumos oraş vechi (medina) din Tunisia şi un shopping center foarte larg.

> Monastir. Un vechi fort arab care te încântă cu zidurile şi cu turnul lui vechi, un oraş-port pe ale cărui străzi se întind hoteluri extravagante.

UTILE

> Românii nu au nevoie de viză turistică.

> Introducerea sau scoaterea din ţară a dinarului tunisian este strict interzisă.

> Apa de la robinet nu este potabilă.

> Programul magazinelor: luni-vineri, între orele 8-12 şi 16- 20. Duminică, majoritatea magazinelor sunt închise. „Suk“-urile şi medinele sunt deschise până seara târziu.

> Îmbrăcăminte: se recomandă haine uşoare, din bumbac/in, pantofi comozi, pălărie de soare, ochelari de soare.

> Moneda naţională este dinarul (20 de dinari ∂ 1 euro). Bacşişul este considerat obligatoriu.

> Încearcă specialităţile cu carne de vită, de miel sau peşte cu garnitură de cuşcuş şi legume, bricul (foetaj cu carne) preparat din ton, ouă, carne tocată şi legume.

OFERTE

> Unele dintre cele mai ieftine oferte pentru un sejur în Tunisia le găsiţi pe site-ul www.transilvaniatravel.com

> Oferta specială a agenţiei de turism Transilvania Travel, pentru luna iunie, constă în pachetul de 290 de euro ce include şapte nopţi de cazare la Hotel Sousse Palace 4* din Sousse, cu demipensiune şi transport cu avionul.

> Un bilet de avion low cost, dus-întors, ajunge la 186 de euro.

> Pachet de 282 de euro, pentru şapte nopţi de cazare la Hotel Soussana 3* din Sousse, cu mic dejun şi transport cu avionul. Agenţia Tunisiana Travel (www.tunisiana-travel.ro).

Ne puteți urmări și pe Google News