Pensia facultativă, la pachet cu salariul

Pensia facultativă, la pachet cu salariul

Tinerii între 30 şi 44 de ani formează majoritatea clienţilor de pe Pilonul III, iar contribuţiile sunt în cea mai mare parte plătite de angajatori.

Cele mai multe pensii facultative sunt plătite de angajatori pentru salariaţii lor. Un procent de 48% din contribuţii sunt achitate numai de firmele angajatoare, în timp ce la alte 14% dintre contracte contribuie atât angajatorii, cât şi beneficiarii pensiilor private.

Pensiile facultative beneficiază de deductibilităţi fiscale în limita echivalentului a 200 de euro pe an de la plata impozitului pe venit, dacă sunt achitate de salariaţi, respectiv de la plata impozitului pe profit dacă sunt plătite de firmele angajatoare.

Locuitorii Capitalei beneficiau de aproape o cincime din numărul de pensii facultative încheiate până la sfârşitul lunii mai a.c., potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Bucureş tenii au 17.000 de pensii facultative din totalul de aproape 88.000 de astfel de contracte încheiate. Acesta este, practic, bilanţul sfârşitul primului an de funcţionare a Pilonului III. Cei cu vârste de peste 30 de ani, mai interesaţi

Femeile cu vârste între 35 de ani şi 39 de ani formează cel mai mare grup în rândul participanţilor la fondurile de pensii facultative. De altfel, numărul bărbaţilor care beneficiază de o astfel de pensie l-a depăşit pe cel al femeilor abia începând cu primele luni ale acestui an. La finele lui mai a.c., bărbaţii deţineau 51% din pensii pe Pilonul III.   Pe de altă parte, cei mai mulţi clienţi ai fondurilor de pensii de pe Pilonul III sunt angajaţii cu vârste între 30 de ani şi 44 de ani. Cei mai mulţi clienţi: angajaţii din domeniul financiar

Cei care lucrează în domeniul intermedierii financiare - salariaţii băncilor, asigurătorilor, brokerilor - alcătuiesc cel mai mare grup, reprezentând 23% din total. Pe locul al doilea se situează grupul angajaţilor din industrie - 16% din total, în timp ce ultimul loc de pe podium aparţine salariaţilor din comerţ.   Cei mai mulţi clienţi îi are fondul BCR Prudent, care administrează şi cele mai mari active. Pe locul al doilea se află Fondul AZT Moderato, administrat de Allianz-Ţiriac, iar pe al treilea fondul ING Clasic. Dacă ne uităm la administratorii care au adunat cei mai mulţi clienţi pe acest segment de piaţă, aceştia sunt Allianz-Ţiriac, care la cele două fonduri avea la finele lui mai peste 31.000 de clienţi, iar pe locul al doilea ING - cu aproape 28.000 de participanţi.

Ne puteți urmări și pe Google News