Potrivit anchetatorilor, angajaţii de la Serviciul Permise Auto percepeau „taxe“ pentru a elibera carnete fără examen.
Douăzeci de angajaţi ai Serviciului Public Comunitar Regim Permis de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş, dintre care şase poliţişti, au fost reţinuţi ieri-dimineaţă de către procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie. Printre cei reţinuţi ieri la Piteşti, şi acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, se numără şi Codruţ Vlăsceanu, şeful Serviciului de Permise Auto. Anchetatorii au găsit, în timpul percheziţiilor la locuinţele şefului şi adjunctului Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Argeş, aproximativ 800.000 de euro, bani care ar putea proveni din comiterea unor infracţiuni de corupţie, după cum au precizat surse judiciare pentru Mediafax. Conform aceloraşi surse, la locuinţa comisarului-şef Codruţ Vlăsceanu au fost găsiţi 300.000 de euro, iar la locuinţa adjunctului acestuia, Vasile Voinea, aproximativ 500.000 de euro. Luare de mită şi trafic de influenţă
În urmă cu o lună, şi la Cluj a avut loc o reţinere similară. Agentul Petru Vălean, de la Serviciul Înmatriculări, care funcţionează pe lângă Prefectura Cluj, a fost arestat pe 14 mai, după ce a primit mită 20.000 de euro şi 15.000 de lei pentru a înmatricula şase autoturisme fără taxa pentru primă înmatriculare.
Mai multe documente şi calculatoare au fost ridicate, ieri, de la sediul serviciului din Argeş, dar şi de la domiciile celor reţinuţi, unde au fost făcute percheziţii. Anchetatorii îi acuză pe angajaţi că eliberau documente pentru cetăţeni care nu aveau dreptul să le primească.
Cei 20 de angajaţi au eliberat, ilegal, permise unor cetăţeni care nu aveau reşedinţa în Argeş şi, de multe ori, nici măcar nu se aflau în ţară, percepând, în schimb, sume cuprinse între 3.000 şi 10.000 de euro. Permise eliberate şi celor fără şcoală de şoferi
Neregulile de la Serviciul Permise Auto Argeş au fost semnalate de mai multe ori în presa locală şi naţională. S-a scris că există posesori de permise auto analfabeţi, care nu au trecut niciodată pe la cursurile de conducere şi nu au pus mâna pe cartea de legislaţie. Totuşi, contra unei „taxe“ de câteva mii de euro, aceştia deveneau posesori de permise auto eliberate de serviciul de la Piteşti. „Cel examinat nu trebuie să fie ştiutor de carte“, declara Vlăsceanu în urmă cu o lună. (A contribuit Mihai Şoica)