De ce a luat foc Biserica Evanghelică

De ce a luat foc Biserica Evanghelică

Administratorii şi anchetatorii nu exclud ipoteza unei „mâini criminale“ în declanşarea incendiului.

Cauza incendiului de la Biserica Evanghelică din Bistriţa nu este încă stabilită. Potrivit lui Vasile Trifan, au fost scoase din ecuaţie eventuale scurtcircuite la tablourile electrice ale şantierului de reconstrucţie a bisericii sau alte cauze tehnice. În schimb, primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, alături de preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Kraus, susţin la unison că ar putea fi vorba de „o mână criminală“ şi că există indicii în acest sens.

Primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, susţine că incendiul ar fi avut şanse mai mari să nu se producă dacă Biserica Evanghelică ar fi fost păzită de antreprenorul care realizează lucrările de renovare. Potrivit primelor estimări făcute de proiectantul acestor lucrări, arhitectul Sabo Balint, ar fi nevoie de circa 1 milion de euro pentru ştergerea urmărilor incendiului. După obţinerea banilor, e nevoie de cel puţin un an şi jumătate pentru lucrări.   Antreprenorul e exonerat de la plata daunelor Partea superioară a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, care are cel mai înalt turn din Transilvania, s-a prăbuşit, miercuri seara, la câteva zeci de minute după ce flăcările au cuprins schelele de lemn din jurul lăcaşului. Incidentul a pus pe jar autorităţile şi i-a dat peste cap pe bistriţeni, pentru care acest edificiu reprezintă simbolul oraşului, aflat de opt ani într-un proces de renovare.

Pentru această lucrare, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a alocat, anul trecut, prin Compania Naţională de Investiţii, o primă tranşă de 640.000 de lei, iar Consiliul Local Bistriţa, alte 150.000 de lei. Costul general al lucrărilor a fost stabilit la 5.300.000 de lei. Balazs Becsi Jozsef, directorul firmei Impex Aurora din Covasna, antreprenorul lucrărilor, susţine că lucrările erau sistate temporar şi că forţa majoră din contractul încheiat ar exonera firma sa de plata unor daune. Lupta cu focul, la înălţime Incendiul, propagat cu o rapiditate care i-a luat prin surprindere inclusiv pe pompieri, a condus în câteva zeci de minute la prăbuşirea părţii superioare a turnului, înalt de 75 de metri. Pompierii nu au putut folosi utilajele din dotare din cauza temperaturilor foarte ridicate de la înălţime.

„Cea mai eficientă intervenţie a fost cea asupra tavanului navei bisericii, unde există un labirint de lemne imediat sub acoperiş. Din 3 în 3 minute a trebuit să înlocuim echipajele de intervenţie, pentru că nu rezistau mai mult de atât“, spune Vasile Trifan, purtătorul de cuvânt al pompierilor bistriţeni. SIMBOL Cea mai veche sculptură gotică din Transilvania Biserica Evanghelică, situată în mijlocul Pieţei Centrale a oraşului Bistriţa, a fost construită iniţial în stil gotic, în secolul al XIV-lea şi completată în secolul următor. Ulterior, a fost modificată în stilul Renaşterii. O inscripţie atestă faptul că în martie 1560, sub conducerea arhitectului italian Petrus Italus, au început ample lucrări de consolidare şi completare care s-au încheiat în 1563. În interiorul bisericii se păstrau strane sculptate în 1516, lucrate de meşterul Johannes Begler.

Pe latura de sud a Bisericii Evanghelice se află încastrată în perete cea mai veche sculptură gotică din Transilvania, reprezentând un cavaler, ce datează din 1320. În interior există, şi a fost salvată de incendiu, o orgă cu 28 de registre, veche de 220 de ani, dar şi steagurile breslelor bistriţene. (Mara Popescu)

Ne puteți urmări și pe Google News