BRD plăteşte daune pentru neglijenţă

BRD plăteşte daune pentru neglijenţă

Un român a obţinut în instanţă daune morale în valoare de 5.000 de lei de la BRD. Anul trecut, acesta a dat în judecată banca din cauză că a comunicat date eronate care îl încadrau pe debitor în categoria rău-platnicilor.

Potrivit directorului general al BC, Şerban Epure, instanţa a decis şi că BC nu are legătură cu cauza. Epure afirmă că Biroul nu mai are alte procese de acest gen şi că, în cei patru ani de când a fost înfiinţată instituţia, procesele „pot fi numărate pe degetele de la o mână“. Ce se raportează La BC sunt raportate în primul rând date referitoare la rău-platnici - cei care întârzie să achite ratele la creditele contractate mai mult de 30 de zile. Acestea sunt numite „informaţii negative“. La finele anului trecut raportau astfel de informaţii 38 de instituţii - bănci, companii de leasing şi societăţi care acordă credite. Un număr mai mic de instituţii raportează la Birou şi informaţii referitoare la sumele împrumutate de clienţi de la ele. Aceste informaţii sunt folositoare pentru a verifica declaraţia celor care doresc să contracteze împrumuturi referitoare la celelalte obligaţii lunare pe care şi le-au asumat, adică „informaţii pozitive“.

Rău-platnicii raportaţi la BC pot fi „tăiaţi de credite“, în cazul în care mai doresc să se mai împrumute. Băncile decid dacă mai acordă credite acestora în funcţie de două variabile-cheie: ce sumă nu a plătit şi cât timp a întârziat cu achitarea ratei.

Sumele restante mai mici de 10 lei nu mai sunt raportate la Birou din 2007. Băncile au considerat că pot închide ochii la astfel de sume minuscule care umflaseră semnificativ lista de rău-platnici. Pe lista neagră a BC se aflau două milioane de români, potrivit ultimului bilanţ prezentat de oficialii instituţiei, cifră care îi includea şi pe cei cu restanţe infime. Cum corectezi erorile

Cei care consideră că în bazele de date ale BC ar putea exista informaţii eronate referitoare la istoricul lor de plăţi sau la împrumuturile pe care le-au contractat pot verifica acest lucru. Trebuie să completeze o cerere, care poate fi descărcată şi de pe site-ul acestei instituţii (www.birouldecredit.ro), lângă care trebuie să pună o copie de pe actul de identitate. Solicitarea trebuie depusă la sediul BC sau poate fi trimisă pe e-mail, situaţie în care documentele trebuie scanate. Începând cu cea de-a doua solicitare transmisă în timpul unui an, BC percepe un tarif de 6 lei.

În cazul în care în răspunsul primit de la BC detectaţi informaţii eronate, trebuie să vă adresaţi băncii care le-a raportat pentru a fi corectate.

Ne puteți urmări și pe Google News