MIRCEA MARIAN: "Cel mai simplu răspuns ar fi: PDL a ieşit învingător, însă la o distanţă de doar câteva mii de voturi de PSD".
Dacă luăm în considerare votul la consiliile judeţene - considerat a fi cel „politic“ - partidul lui Traian Băsescu a obţinut, la mustaţă, victoria. După opinia mea, dincolo de calculele matematice, am putea spune că şi PDL, şi PSD au pierdut, iar marii câştigători sunt liberalii premierului Tăriceanu. Prin comparaţie cu alegerile locale de acum patru ani, PSD a obţinut mai puţine voturi şi funcţii alese în administraţia locală. În iunie 2004, social-democraţii beneficiau - la alegerea consiliilor judeţene - de suportul a 32,71% din alegătorii prezenţi la urne. După patru ani de opoziţie, PSD a ajuns la 28,22%. Oamenii lui Geoană deţin acum preşedinţia a 17 consilii judeţene, în timp ce, în 2004, aveau 19 astfel de funcţii. Conducerea PSD se lamentează că acest scor este justificat de faptul că liderii partidului au fost hărţuiţi de Parchet. Explicaţia nu stă în picioare: prin 2004, Traian Băsescu era aproape zilnic filmat în faţa sediului DNA, care-l ancheta în dosarul „Flota“, iar rezultatul a fost că liderul de atunci al Partidului Democrat a ajuns preşedintele României.
PDL a eşuat în a valorifica alianţa cu liberal-democraţii lui Theodor Stolojan. La europarlamentarele din noiembrie 2007, PD beneficia de 28,81% din voturi, iar PLD de 7,78%. După unificarea precipitată a celor două partide, PDL a strâns, la locale, numai 28,38% din opţiunile alegătorilor. În plus, după cum repetă obsesiv chiar liderii acestui partid, ceea ce contează este trendul. Iar în acest caz, trendul pe care-l indică atât sondajele, cât şi rezultatele alegerilor este descrescător. Dacă până la scrutinul pentru alegerea viitorului parlament nu se produce o schimbare politică majoră, PDL are toate şansele să scadă sub PSD. Liberalii în schimb, după patru ani de guvernare, au reuşit cel mai bun rezultat din istoria postdecembristă a formaţiunii. Partidul a fost sub tir din toate părţile: miniştrii anchetaţi de DNA, o presă care relata aproape zilnic despre incompetenţa demnitarilor liberali şi, nu în ultimul rând, presiunea lui Traian Băsescu. Cu toate acestea, PNL a crescut cu cinci procente, comparativ cu alegerile pentru Parlamentul European. Liberalii au fost defavorizaţi doar de alegerea prin vot direct a preşedinţilor de consilii judeţene, unde au câştigat doar cinci mandate. În 2004, ei şi-au negociat şapte astfel de posturi. Dincolo de aceste încâlcite date statistice, opinia publică îl va percepe câştigător pe cel care va reuşi să obţină funcţia de primar al Capitalei. Blaga se bate pentru reputaţia lui Traian Băsescu, iar Oprescu pentru cea a lui Ion Iliescu. Nu este doar o bătălie simbolică. Strategii din PSD îi pregătesc candidatului lor „independent“ un rol de mare anvergură, dacă va câştiga Bucureştiul: preşedinţia PSD, unde l-ar înlocui pe Mircea Geoană, iar în 2009 vor copia reţeta de succes a lui Băsescu şi îl vor arunca pe Oprescu în lupta pentru preşedinţia României.