Sistemele audio 5.1, tip home cinema, au devenit mult mai accesibile.
Sistemele audio 2.1, 3.1 sau 5.1 nu mai costă atât de mult ca în urmă cu ceva ani. Tendinţa este evidenţiată şi de Han Khyu, preşedintele companiei LG Electronics România: „Pentru cei care doresc să achiziţioneze un sistem audio, segmentul home theater tinde să fie cea mai populară opţiune în ultimii ani, cererea înregistrând o creştere constantă de la an la an“. Cu player sau fără
În magazine, vei găsi mai multe variante de boxe, principalele fiind cele de tip home theater şi hi-fi. Dacă alegi un home theater, acesta vine şi cu un player DVD, iar dacă iei doar sistemul hi-fi, îl poţi conecta la mai multe aparate electronice.
„Clienţii noştri nu au făcut rabat la calitate, ţinând cont că media sumei per achiziţie a fost de peste 1.000 de lei“, a declarat Dan Călugăreanu, directorul firmei Alliance Computers şi al site-ului magazinultau.ro. Călugăreanu a mai arătat că oamenii sunt tot mai interesaţi de conectica audio: „Existenţa portului HDMI care poate lega dispozitive de sunet şi video simultan prin acelaşi cablu este cea mai apreciată de clienţii noştri“.
Pretenţiile clienţilor români ajung acum şi la sistemele audio cu procesare a sunetului după standardele care acum câţiva ani puteau fi găsite doar în cinematografe - Dolby Prologic, THX etc. Atenţie la spaţiu!
Înainte să pleci la cumpărături, nu strică să mai arunci o privire prin camera unde vrei să instalezi boxele, pentru că este important să ştii cum vei „trage“ cablurile pe lângă pereţi şi unde vei aşeza subwooferul şi sateliţii.
„Contează mult numărul de sateliţi, puterea sistemului de sunet, conectivitatea cu dispozitivele deja existente şi procesorul de sunet care poate aduce un surplus de adrenalină atunci când este folosit cu formatele digitale moderne“, a explicat Dan Călugăreanu.
În ceea ce priveşte integrarea sistemului în decorul casei, există unele soluţii: „Clean living în gama de sisteme home cinema Sony înseamnă că toate cablurile sunt ascunse, la fel şi electronica necesară procesării şi amplificării. Chiar şi boxele sunt mascate“, a spus Cristian Moanţă, country manager la Sony România.
Vrei să se audă tare? „Consumatorul român îşi doreşte putere. Cu cât mai mulţi waţi RMS, cu atât mai bine. Îl sfătuiesc să se gândească şi la dimensiunile încăperii în care îşi va instala sistemul audio. Degeaba îţi iei boxe extrem de puternice dacă locuieşti într-o garsonieră mică. Nu te vei bucura niciodată de ele la capacitate maximă“, a spus Camelia Badea, sales manager la Logitech România.
Dar dacă ai o casă mare şi nici vecinii nu sunt deranjaţi de decibeli, nu face compromisuri de preţ şi alege un sistem 5.1 Dolby şi aşază-l potrivit unor scheme pe care le poţi găsi pe internet. PENTRU COPII
Mickey Mouse cu urechi-difuzor Dacă ai în sufragerie un sistem audio performant, îl poţi învăţa şi pe copilul tău cu magia sunetului, dăruindu-i un boombox Disney, din gama de produse proaspăt lansate în România. Aparatul Mickey Mouse este un CD player portabil, include un tuner AM/FM stereo digital şi este compatibil cu CD şi CD-RW. Are un ecran LCD pentru afişarea melodiilor şi a altor informaţii practice. Sistemul acceptă baterii, deci copilul îl poate lua cu el în excursie sau când ieşiţi în familie la iarbă verde. CD Boombox Mickey Mouse costă 100 de lei şi se găseşte la Flanco.