Comuna candidaţilor

Comuna candidaţilor

Jumătate dintre locuitorii votanţi ai comunei Bătrâna, judeţul Hunedoara, s-au înscris pe listele electorale.

În comuna Bătrâna, aproape jumătate dintre localnicii cu drept de vot candidează la un loc în consiliul local. Apar astfel situaţii în care membri ai aceleiaşi familii candidează ori pe aceeaşi listă, ori „susţinuţi“ de partide diferite.

Deşi ar fi de aşteptat ca-n sat toată lumea să se ia la harţă sau să facă glume răutăcioase pe seama „contracandidatului“, în Bătrâna viaţa merge liniştită şi grea mai departe, la fel ca în afara campaniei electorale. Campanie „ardelenească“

În toată liniştea din Bătrâna apar însă situaţii de neconceput pentru politicienii din orice altă localitate. Unii admit că fac figuraţie, alţii, că sunt pe liste doar aşa... ca să nu supere pe nimeni. În reşedinţa de comună, satul Bătrâna, afişele stau nestingherite unul lângă celălalt. Niciunul nu e rupt. Pe oameni nu-i deranjează cu nimic. Ba chiar le plac pentru că sunt viu colorate. Cele mai multe sunt pe casa parohială, transformată în magazin ABC. Şi peretele verde al primăriei s-a dovedit a fi un bun loc de afişaj.

Cât despre „campanie electorală“, mai nimeni nici măcar n-a auzit. „Apoi nu ne-ntrebaţi pe noi cum o fi campania că noi suntem, aşa, mai proşti aici, n-avem carte. Suntem bătrâni, copiii tineri nu mai prea îs. Am face noi c-acuma am auzit că dă statu’ mulţ’ bani, da’ nu mai putem face“, spune râzând Solomia Bodea, o bătrână de 74 de ani. „N-o venit nimeni să ne spună să-l votăm pă el că el o fi mai bun! Nici primarul de-acuma, nici alţii. Oricum, noi îi ştim pă fiecare, da’ de votat tăt pă primarul de-acuma-l votăm că-i om de treabă“, adaugă Ana Purcari, o femeie care spune că are 66 de ani, dar e „băgată-n 67“.

Cinci candidaţi, un singur favorit

Coincidenţă sau nu, mai toată lumea din Bătrâna spune că-l votează pe Radu Herciu, primarul în funcţie, candidatul PDL (fost membru PSD), cu toate că PSD, PNL, PRM şi PC şi-au ales şi aici reprezentanţi în „cursa“ pentru postul de primar.

Oamenii sunt mulţumiţi de el pentru că-i ajută mai ales când au de străbătut cei 50 de kilometri până la cel mai apropiat spital, în Ilia. Până şi candidatul unui alt partid spune cu mâna pe inimă, dar fără a-şi dezvălui identitatea, că pune ştampila pe el: „Eu la consilier votez cu mine şi cu lista mea, dar la primar tot cu Herciu votez, că el e cel mai potrivit pentru funcţia asta. Da’ să nu scrieţi cine sunt şi de la ce partid, că mă ceartă dup-aia şefii de la Deva“. De fapt, în Bătrâna, posturile de consilieri par să fie adevă- rata miză a alegerilor. Satul e mic, are doar 100 de suflete, aşa că toată lumea se ştie cu toată lumea şi, uneori, unii candidaţi se supără atunci când constată că nu au nici măcar susţinerea vecinilor sau a rudelor. Împăciuitori şi săritori

Ca să nu-i mai bată nimeni obrazul după alegeri, Radu Corciuc, în vârstă de 24 de ani, a găsit soluţia: candidează el. „M-am băgat la PSD, după ce-a plecat primarul. Nu-mi trebuie mie să fiu primar, dar aşa voturile mele, adică al meu şi cele ale familiei, mama, tata, bunica şi soţia, mi le dau mie şi-am terminat povestea“, adaugă tânărul. El şi-a înscris pe listă şi părinţii, dar şi bunica, doar aşa... ca să fie lista completă.

Cornelia Vasiu, în vârstă de 44 de ani, gestionara vechiului magazin din Bătrâna, candidează la consiliul local pe listele PDL. Au rugat-o însă vecini din sat să-i ajute să-şi completeze şi ei lista electorală, cu toate că erau de la alte partide, aşa că le-a dat buletinul tatălui ei celor de la PNL, iar cei de la PC s-au ales cu datele de pe buletin ale socrilor femeii.

Cornelia Vasiu spune că mai mult nu prea poate face pentru colegii de la alte partide. Nici electoratul ei nu vrea să şi-l corupă. Deşi e gestionara magazinului, nu s-a apucat să împartă pungi cu biscuiţi ori sticle de bere prin sat: „Aaa, nu, asta nu! Dacă-mi cer ajutorul, îi ajut cu lucruri de-astea, mai obişnuite pe-aici pe la noi. De exemplu, mă duc să-i ajut la sapă în holdă, dacă vor“, spune femeia.

„Vorbele lor îs alese, da’ tare miros a minciună“

Ieşirea din satul Bătrâna este străjuită de două rânduri de porţi pentru a proteja holdele oamenilor atât de animalele de din afara satului, cât şi de cele din sat. Aici este amplasată şi stâna oamenilor. Cinci familii s-au „ortăcit“ aici ca să-şi pască cele 150 de mioare pe care le au în total. Nici stâna în sine n-a scăpat de „poluarea“ unui afiş electoral. „Şeful“ stânei, Avram Oprean, spune că nu ştie exact cine-a pus pe colibă afişul cu candidatul PRM la postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Costel Avram.

Deşi dă de înţeles că bănuieşte el pe cineva, nici vorbă să se simtă deranjat de asta, mai ales că nici nu-l prea înţelege: „Auzi tu, moşule! Io mai am nevoie de 120 de ani ca să împlinesc 200, da’ tăt nu ştiu exact ce-i aia birocraţie. Îi cumva treaba aia cu ăia care stau şi iau bani ilegali?“, se întreabă Avram Oprean. „La mine la stână miroase a brânză, a zăr, a oaie. Da’ tăt îi mai frumos mirosul ăsta! Vorbele lor îs alese, da’ tare miros a minciună“, spune oierul, lămurit în ceea ce priveşte confuzia de termeni.

POPULAŢIE

Liste complete

Comuna Bătrâna are în total 150 de locuitori dintre care 137 cu drept de vot. Media de vârstă a localnicilor trece de 50 de ani. Pentru cele 9 locuri din consiliul local, partidele parlamentare, cu excepţia UDMR, au dorit să aibă liste complete, cu tot cu membri supleanţi. Mare parte dintre candidaţii pentru scrutinul de pe 1 iunie şi-au dat acordul să fie trecuţi pe liste mai mult din dorinţa de a-i ajuta pe membrii activi ai partidelor

DEFICIENŢE

Primărie aproape de faliment

Doar reşedinţa comunei are curent electric, pentru că aici e concentrată mai bine de 70 la sută din populaţia totală. Celelalte familii, răspândite în satele Răchiţaua, Piatra şi Faţa Roşie, caută şi acum sticlă de lampă cu petrol, obiect din ce în ce mai greu de găsit. Între Deva şi Bătrâna sunt 75 de kilometri. Distanţa de la Bătrâna până la cea mai apropiată localitate, Dobra, este de 30 de kilometri. Drumul este, pe o bună bucată, aproape impracticabil din cauza camioanelor de mare tonaj care transportă lemn de la exploatările forestiere din zonă. De câţiva ani încoace, Primăria Bătrâna a întocmit proiecte pentru electrificarea satelor amintite, pentru pietruirea drumurilor din reşedinţa de comună şi introducerea unei reţele de apă, însă acestea nu au beneficiat de vreo finanţare de la Consiliul Judeţean Hunedoara, guvern sau UE. În urmă cu aproape şase ani, Primăria din Bătrâna aproape că a „dat faliment“, pentru că, timp de câteva luni, nu a avut bani nici măcar pentru plata propriilor salariaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News