O femeie calcă strâmb când i se pare că a găsit ceea ce-i lipseşte soţului. Riscul este mai mare până la vârsta de 40 de ani.
Şi femeile înşală. Poate la fel de mult ca şi bărbaţii. Dar ele ştiu să ascundă mai bine acest lucru“, este de părere psihoterapeutul Marinela Somazzi Safta. Până la vârsta de 40 de ani, atât femeile, cât şi bărbaţii pot comite adulter în egală măsură. După această vârstă, bărbaţii sunt cei predispuşi să calce strâmb, arată un studiu realizat de Universitatea de Stat Ball din Indiana, SUA.
De fapt, multe femei n-ar spune că înşală, ci că au găsit ceea ce nu are soţul. Mai mult, ele se implică emoţional în relaţiile extraconjugale, motiv pentru care acestea nu sunt percepute ca simple aventuri, consideră psihoterapeutul Marinela Somazzi Safta. Predispoziţie genetică În urma unui studiu realizat de Martie Haselton, psiholog la Universitatea din Los Angeles (UCLA), s-a ajuns la concluzia că femeile sunt predispuse genetic să înşele. „Femeile sunt atrase de alţi bărbaţi şi flirtează cu ei atunci când se află în perioada de maximă fertilitate, adică în perioada ovulaţiei. Fac excepţie de la regulă doar cele care sunt foarte atrase sexual de către partener“, spune Haselton.
Dar domnii nu ar trebui să-şi facă probleme. Atracţia sexuală nu le îndeamnă prea mult pe doamne să înşele: 80% dintre bărbaţii care şi-au înşelat nevestele au indicat drept principal motiv sexul, în timp ce doar 20% dintre femeile care şi-au înşelat soţul au indicat acelaşi motiv, arată studiul realizat de Martie Haselton. CAZ
„Am făcut-o, şi acum sunt «bolnavă» de frică“ O clientă a venit la cabinet acuzând stări de anxietate (teamă) fără motiv şi atacuri de panică. Am vorbit în general despre muncă, relaţia intimă, relaţiile sociale, grija faţă de propria persoană. A reieşit că starea de anxietate şi atacurile de panică le făcea numai acasă, atunci când soţul nu era lângă ea sau dormea. Vorbea adesea de un coleg care era foarte înţelegător şi avea mare încredere în capacităţile ei profesionale. Cel mai afectat de starea ei părea soţul. Şi mergând în direcţia asta, în final, a admis că poate, fără să vrea, îl ţine ocupat cu starea ei pentru că îi e teamă să nu afle că l-a înşelat şi să o părăsească. Nu a fost dispusă să-i mărturisească soţului actul de infidelitate, însă a renunţat la atacurile de panică şi şi-a schimbat locul de muncă.
Sursa: studiu de caz al psihoterapeutului Anda Păcurar TOP 10 Cele mai frecvente motive Ruth Houston, expert american în domeniul infidelităţii, a realizat un „Top 10“ al celor mai întâlnite motive: > lipsa unei legături emoţionale cu soţul; > bărbatul nu-i mai acordă atenţia de care ea are nevoie; > căsnicie nefericită; > dorinţa de a fi atrăgătoare; > pentru a se reafirma ca femeie; > retrăirea sentimentelor romantice; > dorinţa de a se simţi specială; > plictiseala, dorinţa de a scăpa de monotonia căsniciei; > singurătatea; > atracţia sexuală. Marinela Somazzi Safta, psihoterapeut: "A gasit la unul ceea ce îi lipseşte soţului. Nici vorbă de trădare sau aventură. Femeile investesc în sentimente, emoţii, în timp ce bărbaţii, în sex."