Voluntarii scientologi şi-au ridicat, chiar lângă Casa de Cultură a Studenţilor, un cort care este vizitat zilnic de 200 de curioşi.
Voluntarii scientologi au venit în „turneul bunăvoinţei“ în centrul spiritualităţii româneş ti. Şi-au amplasat cortul pe Bulevardul Independenţei, aproape de Casa de Cultură a Studenţilor. Spun că nu a fost o zonă aleasă premeditat şi că nu vor să îndoctrineze pe nimeni. Misiunea lor este de a ajuta în caz de calamităţi sau conflicte sociale şi personale. Turneul a debutat în 2006, la Bucureşti.
Cei aproximativ zece promotori ai scientologiei au circa 200 de vizitatori curioşi pe zi. Tinerii sunt cei care dau mai mult târcoale cortului. Până acum, doar 20 de persoane care au făcut trainingul pentru a deveni voluntar scientolog.
Diana Stahl, o tânără de circa 27 de ani, originară din Bulgaria, îi întâmpină pe curioşi. Face parte din biserică din 2002, când era studentă în Germania. „Am observat că lucrurile nu merg prea bine şi că trebuie să faci ceva. Lumea se gândeşte doar la partea materială şi de aici pornesc conflictele“, explică tânăra. Diana spune că prin metodele lor înveţi să ai o viaţă mai bună, nu au legătură cu credinţa. „Soluţia pentru un studiu de succes“, „forţele dinamice ale existenţei“, „componentele înţelegerii“, „cum să creaţi o căsătorie fericită şi stabilă“ sunt câteva module de instruire.
Sociologii avertizează
Eugenia Ciurilă are în jur de 60 de ani şi îşi aşteaptă rândul la masaj. Nu ştie nimic despre Tom Cruise sau John Travolta, are doar probleme cu reumatismul. „Nu pot să zic că mă simt mai bine sau mai rău, dar vin până la cap“, spune femeia. Creştin ortodoxă o să rămână până la moarte.
Problema convertirii religioase este un fapt firesc şi are trecere mai mare printre tineri, explică sociologii. „Unele aspecte tradiţionale ale ritualului religios nu mai sunt înţelese pe deplin de tineri. În plus, intervine un puternic flux de desacralizare prin democratizarea internetului şi a accesului la o informaţie foarte diversificată. Tinerii sunt destul de vulnerabili şi nu reuşesc să discearnă clar sistemul de valori al lumii moderne“, spune conf. univ. dr. Adrian Netedu.
„Credincioşii noştri au suficient discernământ şi credinţă şi nu e cazul să ne alarmăm pentru că această confesiune e o asociaţie mai mult“, este de părere însă Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.
VEDETĂ Cel mai vestit lider al scientologilor
„Scientologia este o religie în sensul cel mai înalt, ajutând omul să atingă libertatea totală şi adevărul“, este definiţia de pe site-ul oficial. Una dintre cele mai controversate religii ale lumii a făcut furori la Hollywood, unde îi are adepţi pe Tom Cruise, John Travolta, Sonny Bono, Kirstie Alley. Biserica a fost întemeiată în anii ’50 de către Lafayette Ronald Hubbard, în California. Crezurile de bază ale scientologiei sunt rezultatul omogen dintre filosofia orientală şi cercetările personale ale lui Hubbard. Unul dintre personajele acestei religii este Xenu, cel care a dat drumul extratereştrilor pe pământ încapsulaţi în vulcani. Spiritele acestora trăiesc în noi şi ne fac rău.