O elevă în clasa a VI-a s-a aruncat de la etajul 10, nemulţumită de relaţia cu mama sa şi de faptul că a fost părăsită de iubit. „Mami, te rog ai grijă de tine. Te iubesc!“ Acestea sunt ultimele cuvinte aşternute pe hârtie, luni după-amiază, de Andrada Mocănescu, o puştoaică de numai 12 ani - adeptă a curentului „emo“ - care şi-a pus capăt zilelor aruncându-se de la fereastra apartamentului în care locuia, situat la etajul zece al unui bloc de pe Şoseaua Pantelimon, din sectorul 2 al Capitalei.
„Nu am reuşit să stabilim ce a împins-o la un asemenea gest. E drept că lumea spune multe: ba că nu se înţelegea cu mama ei, ba că suferea pentru că aceasta o anunţase că ar vrea să se recăsătorească, ba că era supărată pentru că se despărţise de prieten. Biletul pe care l-a lăsat şi declaraţiile apropiaţilor ne fac să credem, în proporţie de 99%, că a fost sinucidere. Aşteptăm însă rezultatele necropsiei şi momentul în care vom putea sta de vorbă cu mama ei, pe care nu am putut să o audiem. O vom cita după ce îşi va înmormânta copilul care a murit, practic, sub ochii ei“, ne-au declarat surse din rândul anchetatorilor.
Sinucidere premeditată
Potrivit primelor investigaţii, Andrada şi-a pregătit în amănunt sinuciderea încă de luni dimineaţă. „Nu a mai mers la şcoală, unde avea cursuri după-amiază, parcă pentru a-şi surprinde mama cu gestul său. Drept urmare, a aşteptat până după ora 16.00, când femeia s-a întors de la serviciu. A urmărit-o de la fereastră până când a intrat în scara blocului. Apoi, s-a aruncat. Mama ei a auzit bufnitura şi s-a întors din drum. Şi-a văzut copilul zăcând pe caldarâm, cu capul zdrobit. Poate de aceea era atât de şocată când am ajuns noi. Nici măcar nu putea vorbi“, susţin poliţiştii care au refăcut „filmul“ tragediei pe baza mărturiilor colegilor şi vecinilor Andradei. RĂMAS-BUN. Înainte de a-şi pune capăt zilelor, Andrada a lăsat un bilet de adio adresat mamei sale
CURENT PERICULOS
În opinia psihologilor, părinţii şi profesorii sunt responsabili pentru generaţia „emo“, o generaţie de adolescenţi antisociali, depresivi şi melancolici
Ieri, toţi colegii Andradei s-au abătut din drumul către şcoală să aprindă câte o lumânare la căpătâiul „fetei care ştia să-ţi dea întotdeauna cel mai bun sfat“, după cum o descriu acum. „Învăţa foarte bine şi era o prietenă bună. Avea calităţile şi defectele ei, ca fiecare. Era «emo», ştiţi... şi, în ultimele trei luni, s-a despărţit, pe rând, de cei trei prieteni pe care i-a avut. După fiecare despărţire a ameninţat că se va sinucide. Sunt convinsă că acum a făcut-o din cauza lui Vasi, pentru că s-au despărţit zilele astea. Nu o înţelegea, pentru că el nu era «emo»“, ne explică o prietenă a Andradei.
„E drept că se îmbrăca vara cu fustă neagră peste pantaloni negri, că se machia cu negru şi îşi vopsea la fel unghiile, dar avea o tunsoare foarte funcky. Fuma, pentru că Mauro, penultimul ei prieten, a învăţat-o să facă asta şi să încerce droguri. Iar Vasi - ultimul ei iubit - avea 16 ani şi a învăţat-o să bea. Niciunul dintre ei nu era «emo» şi nu a înţeles-o. La fel ca şi mama ei. Se plângea mereu de relaţia dintre ele“, adaugă unul dintre puştanii din clasa fetei, care a aflat prin SMS, de la un alt coleg, despre faptul că „andrada s-a aruncat de la etajul 10 şi a kazut în kap“. „Generaţia «emo», aşa-zişii copii neînţeleşi“
Potrivit psihologilor, problemele copiilor de genul Andradei, adepţi ai curentului „emo“, au la bază inadaptarea socială, generată fie de despărţirea părinţilor, fie de lipsa de comunicare cu familia. „Comparativ cu ceilalţi copii, adolescenţii «emo» (putem numi adolescente fetele de 10-12 ani, deoarece acum aceasta este vârsta când intră la pubertate) au tendinţa să se automutileze“, susţin specialiştii.
Potrivit psihologului Ilie Marinescu, părinţii şi profesorii sunt cei responsabili pentru modul de socializare şi de evoluţie ale copiilor. „«Emo-kids» exclud valorile familiale, pentru că nu le sunt arătate sau explicate. Pe de altă parte, şcoala nu mai are aceeaşi putere de formare, astfel că şi modul de comunicare este afectat, iar instituţia nu mai are valoare“, a precizat specialistul. 1,6 milioane de copii „emo“ din întreaga lume folosesc doar site-ul www.vampirefreaks.com 3.000 de copii „emo“ sunt activi pe site-urile www.emo-kids.ro, www.emoculture.ro
PROFIL EMO-KID Tineri retraşi, depresivi şi antisociali Stilul „emo“ este descoperit din ce în ce mai mult de noul val de adolescenţi. Nu îi uneşte doar stilul vestimentar şi muzica pe care o ascultă, dar şi atitudinea faţă de viaţă: sunt retraşi, depresivi, melancolici, antisociali. Tinerii se crestează cu lama pe corp, unii dintre ei ajungând chiar să se sinucidă. Se îmbracă în negru, poartă numai blugi tăiaţi, se machiază strident, îşi fac coafuri ciudate, ciufulite, şi îşi pun piercinguri. Comunică în special pe internet şi au blogguri pline de fotografii şi coduri. Din punct de vedere etimologic, emo vine de la cuvântul „emotional“, care înseamnă „emotiv“. Curentul emo a apărut prin anii ’80, în Occident, ca un subgen al rockului. Pe parcursul anilor, emo kids şi-au format propriul stil, împrumutând câte-un pic din stilul subgenurilor goth kid, punk kid şi rock kid. Cele mai cunoscute trupe care adoptă stilul emo sunt: A Fire Inside, Fall Out Boy, Funeral for a Friend, My Chemical Romance, Panic at the disco, Taking back Sunday, Tokio Hotel. În România au apărut foarte mulţi adepţi ai acestui stil, în Bucureşti fiind cea mai mare şi activă comunitate. MAREA BRITANIE
La 13 ani s-a spânzurat de pat
O feţită în vârstă de 13 ani, din Marea Britanie, s-a sinucis, săptămâna trecută, la nici o lună după ce devenise un „emo-kid“. Potrivit anchetatorilor, Hannah Bond s-a spânzurat de pat cu o cravată, după ce a ascultat în mod obsesiv cântecele formaţiei americane My Chemical Romance, care folosesc versuri de genul: „Chiar dacă eşti mort, crede-mă, memoria ta va merge înainte“. Ca şi Andrada, Hannah era o elevă cu rezultate foarte bune la şcoală. Cu două săptămâni înainte să se sinucidă, fata s-a tăiat cu lama pentru a se iniţia în curentul „emo“.
Mai mult despre Emo-generaţia copiilor deprimaţi.