BNR vrea să descurajeze acordarea de împrumuturi în alte monede decât leul.
"Ne gândim în continuare şi la alte măsuri de descurajare a creditelor în valută şi vizăm în acest sens o cooperare cu băncile comerciale", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a adăugat că salută propunerile făcute de unele bănci comerciale de descurajare a creditelor în valută.
Recent, şeful Erste (acţionarul majoritar al BCR), Andreas Treichl, a ieşit la rampă cu o soluţie revoluţionară pentru piaţa autohtonă şi cea din Ungaria: încheierea unui acord între băncile centrale şi cele comerciale care să aibă ca efect frânarea la maximum a creditului de consum în valută.
O astfel de propunere nu este unică. Şi alţi bancheri din România s-au mai gândit la o astfel de abordare. Radu Gheţea, preşedinte al CEC Bank, a propus la începutul anului ca băncile să-i împrumute pe români numai în moneda în care îşi încasează veniturile. Cu alte cuvinte, cu mici excepţii, numai în lei.
Atât CEC, cât şi BCR ar fi avantajate de o astfel de abordare a creditării în valută deoarece dispun de resurse importante în lei. Alte bănci ar fi dezavantajate.
În afară de aceasta, şi o parte din clienţii băncilor ar fi dezavantajaţi deoarece creditele în lei sunt mai scumpe decât cele în valută. Pe de altă parte, chiar dacă au dobânzi mai mici, creditele în valută se pot scumpi semnificativ dacă leul se depreciază în raport cu euro. Românii care au luat credite în valută au simţit pe pielea lor acest lucru în ultimele luni.