Pact cu diavolul

Pact cu diavolul

În „Avocatul terorii“, regizorul Barbet Schroeder urmăreşte viaţa lui Jacques Vergès, apărătorul unor terorişti celebri.

Regizor şi pictor, Barbet Schroeder a fost mereu atras de teme controversate, iar filmele sale neconvenţionale suscită atenţia şi captivează de fiecare dată.

Printre succesele sale confirmate şi de critică se numără lungmetrajul „Misterul familiei Von Bulow“ (în original: „Reversal of Fortune“, cu Jeremy Irons) nominalizat la Oscar şi Globul de Aur în 1991, „Stâlp de cafenea“ („Barfly“), nominalizat la Palme D’Or, în 1987, şi „Avocatul terorii“ care în 2008 a primit Premiul Cesar pentru cel mai bun film documentar.

Confesiunile unei minţi periculoase

În „Avocatul terorii“, Schroeder încearcă să facă lumină în destinul lui Jacques Vergès, un avocat celebru datorită cazurilor pentru care a pledat. Rezultatul este un film intens şi derutant, care are premiera pe marele ecran pe 9 mai şi care prezintă cu inteligenţă atât viaţa „avocatului diavolului“, cât şi fenomenul terorismului, colonialismul şi marile mutaţii politice ale secolului trecut.

Vergès se transformă şi într-un pretext pentru construirea portretului politico-social şi cultural al istoriei recente, demers care se sprijină pe mărturii consistente şi variate ale celor care au interacţionat într-un fel sau altul cu acesta, dar şi pe confesiunile personajului principal.

Prieten cu Pol Pot

Comunist, exponent al extremei drepte, anticolonialist? Ce convingeri l-au ghidat pe Vergès în a-I apăra pe teroristul internaţional Carlos Şacalul, pe nazistul Klaus Barbie, responsabil de uciderea a cel puţin 44 de copii evrei în lagărul de la Auschwitz, pe terorista Magdalena Kopp (prietenă, apoi soţie a lui Carlos Şacalul) sau pe liderul iugoslav Slobodan Milosevici? Acestea sunt întrebările la care Schroeder încearcă să răspundă în urma unei documentări amănunţite.

Vergès a fost, de asemenea, apropiat al dictatorului Pol Pot, conducătorul macabru al Khmerilor Roşii şi responsabil al genocidului din Cambodgia.

Documentarul ridică multe întrebă ri referioare la graniţa dintre onoare, deontologie profesională, prietenie şi confidenţialitate.

Căsătorit cu o teroristă

Unul dintre clienţii săi celebri a fost Djamila Bouhired, condamnată la moarte în 1975 pentru atentate cu bombe în Algeria. A reuşit să îi comute sentinţa, iar când Djamila a fost eliberată a luat-o de nevastă. Împreună au început să lucreze la revista „Revolution Africaine“, dedicată mişcării naţionaliste africane. Cariera sa controversată i-a atras porecla de „avocatul diavolului“, dar Vergès, ajuns acum la 82 de ani, nu pare deloc deranjat de aceast calificativ.

L-ar apăra şi pe Bush

Întrebat dacă l-ar fi apărat şi pe Hitler, Vergès a răspuns „L-aş apăra chiar şi pe Bush, dar numai dacă e de acord să pledeze «vinovat»“.

Jacques Vergès s-a născut în Thailanda, din tată francez şi mamă vietnameză. A crescut în insula La Reunion, o colonie franceză din Oceanul Indian, unde se pare că şi-a însuşit viziunile şi pornirile anticolonialiste.

La baza carierei a stat pasiunea pentru poporul în mijlocul căruia a crescut, precum şi voinţa de eliberare a Algeriei soţiei sale.

Ce s-a întâmplat pe parcursul anilor, cum a ajuns Vergès apărătorul celor mai cunoscuţi criminali ai planetei, rămâne să descoperiţi în cele 135 de minute, cât durează documentarul.

Ne puteți urmări și pe Google News