Calvarul celor 11 familii din satul vâlcean Cherăşti Vale, comuna Roşiile, a început în urmă cu trei ani, atunci când casele şi terenurile lor au pornit-o la vale.
Gardurile sunt aproape culcate la pământ, iar în unele locuri casele sunt îngropate şi câte un metru. „Zici că vine în nas, aşa arată casa mea. Am pus nişte proptele de lemne să o mai echilibrez, dar degeaba. În camere, podeaua este în valuri, soba stă într-o rână, masa stă strâmb, nici un pahar de apă nu poţi pune că se varsă“, descrie cu umor situaţia tragică în care se află Aurica Dumitrache, o bătrână de 80 de ani. Alunecă cinci hectare Zidurile caselor sunt brăzdate de crăpături adânci în care oamenii au îndesat hârtii şi cârpe să nu se mai vadă afară. Stâlpii de înaltă tensiune stau şi ei să cadă, iar în unele locuri terenul de sub locuinţe s-a tasat atât de tare încât diferenţa de nivel atinge şi 2 metri.
Cu toate că locuinţele se pot prăbuşi în orice clipă, sătenii, majoritatea oameni bătrâni trecuţi de 70 de ani, speră ca pământul să se oprească, iar ei să nu mai fie nevoiţ i să-şi părăsească locuinţele.
„Este a doua oară în trei ani când trebuie să plec din casa mea. Prima mi-a fost distrusă de alunecă ri de teren. Acum trebuie să plec din nou. Nu mai pot, nu mai am putere să o iau de la capăt“, povesteşte Maria Păsărelu.
În satul Cherăşti Vale, alunecarea de teren activă încă din 2005 se întinde pe circa cinci hectare. „Noi la primărie nu am făcut niciun fel de lucrări de consolidare a zonei pentru stoparea alunecării pentru că nu am avut bani, iar din altă parte nu am primit niciun leu“, spune Ion Tuţă, secretarul primăriei.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că zona este periculos de instabilă şi în orice clipă pereţii caselor se pot prăbuşi. A făcut raportul de expertiză cu propunere de strămutare a celor 11 familii şi l-a înaintat guvernului. „Imediat ce va fi emisă hotă- rârea de guvern se va trece la strămutarea populaţiei din zona de risc“, susţine Radui Renga, prefectul de Vâlcea.
FĂRĂ AJUTOR Sinistraţii n-au primit bani În judeţul Vâlcea sunt în total 30 de gospodării din 13 localităţ i grav afectate de alunecări de teren încă din 2005 si 2006. Toate sunt monitorizate şi propuse pentru strămutare de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. De când au început alunecările de teren, niciuna dintre familiile afectate nu a fost ajutată de stat cu bani sau cu materiale de construcţii pentru consolidarea şi repararea locuinţelor.