Dacă te deranjează aglomeraţia la cumpărături, mergi la magazin când nu sunt cozi mari şi învaţă să spui şi „nu“ atunci când invitaţiile nu-ţi sunt pe plac.
Primele semne ale stresului sunt lipsa poftei de viaţă şi a motivaţiei de a te ridica din pat dimineaţa. Specialiştii americani citaţi de publi - caţia „Reader’s Di gest“ te avertizează că stresul îţi poate seca rezervele de energie şi îţi arată câteva moduri prin care îţi poţi pune ordine în program. 1 Închiriază casete cu filme. Decât să mergi la cinematograf când este foarte aglomerat, mai bine închiriază o casetă. Dacă aglomeraţiate deranjează, mergi la supermarket când cozile nu sunt foarte mari. „Aglomeraţia nu este un factor de stres în sine, dar poate deveni în funcţie de cum se simte o per - soană într-un anumit moment. Activităţile zilnice ne intensifică activarea fiziologică, fapt ce ne face mai sensibili la stimuli şi devenim mai irascibili: toerăm mai greu zgomotele şi aglo meraţia“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center din Bucureşti. 2 Dacă întârzii mereu, ia o foaie de hârtie şi notează exact cât timp aloci fiecărei activităţi. Să spunem că îţi ia 40 de minute ca să ajungi la serviciu. Pleci de acasă la timp? Este cazul să fii realist. Dacă nu reuşeşti să-ţi faci timp pentru toate activităţile im por tante pe care le ai, poate că vrei prea mult de la tine. Fă o listă cu tot ce faci într-o zi şi cât timp necesită fiecare activitate. După aceea, reorganizează-le. 3 Refuză invitaţiile care nu-ţi fac plăcere. Evită situaţiile stresante previzibile, te sfătuiesc medicii. Da că un anumit sport sau joc nu te face să te simţi bine, refuză invitaţia pe care ai primit-o. La urma urmei, scopul acestor activităţi este să te simţi bine. 4 Odihneşte-te. Fă-ţi timp doar pentru tine ca să-ţi vezi proble mele într-o lumină nouă. De asemenea, evită oamenii stresanţi. Dacă nu te înţelegi cu socrul, dar nu vrei să-l eviţi prea mult, invită-l la tine îm preună cu alte persoane. Celelalte persoane din jur vor absorbi o parte din tensiune. 5 Nu intra în competiţie inutil. Cei care fac tot posibilul să producă invidia celorlalţi se chi nu ie pe ele însele. Chiar dacă este banal să spui că te poţi mul ţumi cu ce ai, aşa este mai bine. „Competiţia este bună, dar de pinde mult de cum te raportezi la ea. Pe unii, com petiţia îi determină să meargă mai de parte, dar, de fapt, aceştia ajung să se compare cu ceilalţi sau să-i devalorizeze, pentru a avea un confort în acea competiţie“, mai spune Bog dana Bursuc.
6 Solicită ajutorul specialistului, dacă simţi că stresul te epui zează. Primele semne ale stresului sunt lipsa poftei de viaţă şi a dorinţei de a face faţă unei noi zile.