Liviu Negoiţă a tăcut şi a făcut

Liviu Negoiţă a tăcut şi a făcut

Sectorul 3 a avut cele mai mari cheltuieli cu dezvoltarea publică dintre toate sectoarele Capitalei.

Sectorul 3, condus de Liviu Negoiţă, pare a fi administraţ ia cu cele mai bune rezultate, atât în ceea ce priveşte programarea veniturilor, cât şi a cheltuielilor. Deşi bugetul cumulat al sectorului - 1,5 miliarde de lei - în perioada 2004- 2007 a fost depăşit ca valoare de cele ale administraţiilor 1 şi 2, modul în care echipa primarului Negoiţă a cheltuit banii a constituit un avantaj în faţa celorlalte administraţii. Mersul lucrurilor în sector şi rezultatele proiectelor au fost recunoscute chiar şi de adversarii politici. Un exemplu ar fi consilierul general PC, Victor Adâr, care-l laudă, deşi îl va concura la alegeri: „Aş fi ipocrit să spun că nu s-au făcut multe lucruri bune în sectorul 3. Dimpotrivă, e cel mai frumos sector din Bucureşti“. Realizările lui Negoiţă au început chiar să fie copiate în alte sectoare.

Parcări de reşedinţă

Analizele celor de la municipalitate arată că, pe capitole funcţionale, în perioada 2004- 2007, cele mai multe cheltuieli s-au făcut pentru învăţământ (450 de milioane de lei), administrarea străzilor (280 de milioane de lei) şi dezvoltarea publică (388 de milioane de lei). Investiţiile în drumuri au înregistrat o creştere de la 31 de milioane de lei, în 2004, la 136 de milioane de lei în 2007. Deşi a avut un buget cumulat cu o treime mai mic decât cel al sectorului 1 (cel mai „bogat“ din Capitală), Negoiţă a cheltuit, alături de Andrei Chiliman, cele mai mari sume la acest capitol. Sume importante au fost alocate şi pentru amenajarea parcurilor şi a spaţiilor verzi - peste 40 de milioane de lei. Acestora li se mai adaugă câte 30 de milioane de lei anual, sume înregistrate la subcapitolul „alte cheltuieli în domeniul serviciilor comunale“. Nici la parcările de reşedinţă sectorul 3 nu stă „foarte prost“. Până în prezent au fost amenajate 80.000 de locuri, „obiectivul declarat“ fiind de 100.000.

4 ani fără excedente majore

La fel ca la celelalte sectoare, administraţia lui Negoiţă nu a fost nici ea ferită de excedentele bugetare. Analizele arată însă că cifrele sunt infime. În patru ani, sectorul 3 „a raportat“ doar 25 de milioane de lei, spre deosebire de sectoarele 1 şi 4, care au înregistrat excedente în valoare de 400 de milioane de lei, respectiv 200 de milioane de lei. „De aici rezultă principalul avantaj comparativ cu celelalte sectoare, S3 (n.r. - sectorul 3) fiind în măsură să utilizeze toate resursele disponibile pentru furnizarea serviciilor publice avute în responsablitate“, se mai arată în analizele municipalităţii.

Care-i secretul lui Negoiţă?

Cu un grad de realizare a veniturilor locale apropiat de media municipală (83%) şi unul de realizare a cheltuielilor totale la 93%, peste media municipală (81%), sectorul lui Negoiţă se poate înscrie în top 10 cel mai bine manageriate administraţii locale la nivel naţional. Deşi nu este cea mai bogată subdiviziune administrativ-teritorială a Capitalei, sectorul 3 „şi-a folosit resursele disponibile în modul cel mai înţelept“. Acesta pare a fi „secretul lui Negoiţă“.

TOP

Sectorul 3 are funcţionari puţini

În funcţie de utilizarea banilor şi programarea veniturilor, în clasamentul sectoarelor administraţia lui Negoiţă s-a situat astfel: > locul 5 - printre cele mai mici cheltuieli de personal, deşi are populaţia cea mai numeroasă > locul 5 - printre cele mai mici cheltuieli cu bunuri şi servicii > locul 5 - printre cele mai mici excedente > locul 4 - printre cele mai mici cheltuieli cu asistenţa socială > locul 1 - cele mai mari cheltuieli cu dezvoltarea publică > locul 2 - printre cele mai mari cheltuieli cu administraţia străzilor > printre cele mai mari cheltuieli de capital din bugetul local (la egalitate cu sectorul 1)

AVERE

Câţi bani are acasă

> Trei terenuri intravilan în suprafaţă totală de 4.134 mp în Baloteşti şi Câmpina > Un apartament în Bucureşti (67 mp) şi o casă în Baloteşti (385 mp) > Depozite bancare în valoare de 41.630 de lei > Împrumuturi în valoare de 92.363 de lei > Venituri din cedarea folosinţei bunurilor - 47.600 de lei > Indemnizaţie primar 2007 - 66.295 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News