Consilierii juridici şi profesorii de drept pot deveni magistraţi în urma unui simplu interviu

Consilierii juridici şi profesorii de drept pot deveni magistraţi în urma unui simplu interviu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat la sfârşitul săptămânii trecute o lege care le permite tuturor notarilor, consilierilor juridici şi profesorilor de drept cu o vechime de minimum 10 ani în profesie să devină judecători sau procurori, fără să mai susţină examen.

Singura „testare“ la care vor fi supuşi va fi un interviu în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procedură criticată în rapoartele Comisiei Europene şi până în prezent, când nu era aplicată decât în cazul foştilor magistraţi sau al avocaţilor cu 10 ani vechime. Criticile europene, ignorate de parlament Astfel, raportul CE din ianuarie 2008 atrăgea atenţia asupra faptului că aproximativ jumătate dintre noii magistraţi primiţi în sistem în ultimele luni au fost recrutaţi de CSM pe bază de interviu, „fără a controla calificările sau pregătirea noului magistrat“. De asemenea, raportul CE din 2007 nota că utilizarea acestei proceduri de primire în magistratură fără concurs dă naştere la „motive de îngrijorare cu privire la calitatea întregului personal recrutat recent de sistemul judiciar din România“.

În urma acestor critici, în octombrie 2007, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care procedura interviului la CSM era desfiinţată astfel încât nimeni să nu mai poată deveni judecător sau procuror fără să treacă printr-un concurs. Această ordonanţă a fost modificată însă de parlament astfel încât nu numai că recrutarea de judecători şi de procurori fără concurs va fi permisă şi pe viitor, dar la această cale vor avea acces mai multe categorii de jurişti decât până acum. „O grea palmă pe obrazul magistraturii“ Societatea pentru Justiţie (SoJust), alcătuită din magistraţi şi avocaţi, a protestat ieri faţă de noua lege, numind-o „o grea palmă pe obrazul magistraturii“.   „SoJust critică recrutarea (…) doar pe baza unui interviu susţinut în faţa CSM, interviu care nu este nici pe departe garanţia profesionalismului de care trebuie să dea dovadă un magistrat. Nu se poate face rabat de la calitate în dauna cantităţii, urmărind doar ocuparea unor locuri vacante“, se arată într-un comunicat dat publicităţii ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News