„Basmele românilor“ au ajuns în Spania

„Basmele românilor“ au ajuns în Spania

Prima bibliotecă pentru imigranţii români a fost inaugurată la Madrid.

În cadrul programului cultural „Bucureşti, Capitala tuturor Românilor“, Biblioteca Metropolitană din Bucureşti a deschis la Madrid, la sfârşitul săptămânii trecute, prima bibliotecă românească din Capitala Spaniei. Filiala dotată cu câteva mii de volume de literatură clasică şi contemporană, istorie, artă, traduceri din literatura spaniolă, a fost inaugurată vineri la „Jose Hierro“, în prezenţa unor oficialităţi din partea Institutului Cultural Român, reprezentat prin directorul Horia Barna, ale Primăriei Municipiului Bucureşti şi ale Primăriei Madrid.

În cartierul Rosas (Calle Maria Sevilla Diago), din zona satelit a Madridului, San Blas, unde a fost deschisă biblioteca, locuiesc peste 50.000 de imigranţi români. Mii de cărţi fizice şi virtuale „Am adus aici în jur de 2.200 de cărţi, de la cele mai mari edituri din România, iar peste 30% din fondul de carte trimis este destinat copiilor“, a explicat Cristina Cosmaciuc, directorul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Pe rafturile din sălile luminoase şi aerate se pot vedea exemplare din „Basmele românilor“, „Legende populare româneşti“, alături de volume din clasicii literaturii române (Creangă, Caragiale, Eminescu, Slavici ş.a.) până la opere fundamentale apărute sub egida Academiei Române, istorii ale românilor, studii de etnografie şi folclor.   „S-au adus dicţionare pentru învăţarea limbii române şi a celei spaniole, iar cartea de limbă spaniolă tradusă în româneşte ocupă şi ea un loc esenţial“, a subliniat Cosmaciuc.

În plus, au fost achiziţionate 445 de audiobookuri, CD-uri şi DVD-uri cu filme şi dramaturgie românească, simfonii de George Enescu, imnuri bizantine, iar de la numeroasele computere mai poate fi accesată şi o bibliotecă virtuală (www.dacoromanica.ro). Încă trei biblioteci Până la sfârşitul anului, Biblioteca Metropolitană, în colaborare cu Biblioteca Publică Municipală, îşi propune să deschidă încă trei secţiuni ample de carte românească, amenajate în săli spaţioase, dotate cu computere şi cu un sistem operaţional de ultimă generaţie, în alte biblioteci mari ale Madridului. Următoarele trei se vor deschide în Casco Historico Vallescas (Biblioteca Publică „Valescas Villa“), în districtul Caranbachel - cartierul Vista Alegre (Biblioteca Publică „La Chata“) şi în zona Ciudad Lineal - cartierul Pueblo (Biblioteca Publică „Pablo Neruda“).

Fondul de carte trimis la „Jose Hierro“ este în valoare de 12.668 de euro, după cum a estimat Marius Păuniţă, de la Direcţia Cultură a Primăriei Capitalei, iar valoarea totală alocată de primărie pentru cele patru biblioteci din Spania este de 60.000 de euro.

Datele neoficiale spun că în Spania lucrează acum în jur de 850.000 de români, dar numai 527.019 erau înregistraţi cu acte de muncă, pe 1 ianuarie 2008, potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania. Cea mai mare comunitate de români, de 148.906 persoane, se află la Madrid. TEATRU ŞI EXPOZIŢII Zilele Bucureştiului la Madrid Inaugurarea bibliotecii face parte dintr-un proiect mai amplu „Zilele Bucureştiului la Madrid“, în care a fost inclusă şi Săptămâna teatrului românesc (6-13 aprilie). S-au mai vernisat două expoziţii, la Teatrul Arenal: „Îngeri pe sticlă“, a pictoriţei Maria Constantinescu, şi „Imagini care spun poveşti“, de grafică cu pisicuţe şi tot felul de desene haioase trimise de Clubul Ilustratorilor din România.

Ne puteți urmări și pe Google News