După summit, câinii se întorc în stradă

După summit, câinii se întorc în stradă

După ce au fost adunaţi de hingheri înainte de Summitul NATO, câinii comunitari revin pe străzile Capitalei pentru că nu sunt locuri în adăposturi. EVZ a organizat, săptămâna trecută, o dezbatere despre problema maidanezilor, însă autorităţile au spus că nu au soluţii. Maidanezii ridicaţi înainte de Summitul NATO se vor întoarce pe străzile Capitalei, pentru că cei care i-au adoptat renunţă la ei.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a explicat, sâmbătă, că asta ar fi singura soluţie, întrucât în adăposturile special amenajate nu sunt locuri. „Nu există altă alternativă, deoarece realizarea unui adăpost nu se face imediat“, a concluzionat edilul-şef.

Declaraţia lui Videanu vine în contextul în care Administraţia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) a informat ieri că nu va elibera nici unul dintre câinii capturaţi şi ţinuţi în adăposturi. Astfel, din circa 120 de maidanezi ridicaţi, 84 au fost solicitaţi spre adopţie, precizează ASA.

30.000 de comunitari

Reprezentanţii ASA au atenţionat însă că „o mare parte din persoanele care adoptă animale le aruncă în stradă la puţin timp după adopţie“. Noţiunea de responsabilitate a stăpânului nu este respectată întrucât nu există niciun fel de amendă cu privire la abandon.

Înainte de Summitul NATO, hingherii din Bucureşti au încercat să prindă cât mai mulţi câini vagabonzi dintre cei peste 30.000 de comunitari care se estimează că ar trăi în Capitală.

Bucureştenii au păreri diferite în ceea ce priveşte soarta maidanezilor. Şerban Niculau, în vârstă de 39 de ani, militează pentru libertatea animalelor: „Nu mă deranjează maidanezii. Dimpotrivă, îmi plac foarte tare. Îi hrănesc când pot, mă joc cu ei. Am şi eu animale acasă, printre care şi doi câini luaţi de pe stradă. E adevărat că unii sunt mai blânzi, alţii mai şi muşcă, dar mie tot îmi plac. E o idee bună adăpostirea lor, dar parcă tot mai simpatici sunt în libertate. Eu stau în zonă şi nu am avut niciodată probleme cu maidanezii“.

Atacaţi de maidanezi

Victimă a agresivităţii patrupedelor, Marieta Emanoil, 75 de ani, povesteşte că, pe 25 martie, a fost atacată de vreo patru-cinci câini, chiar la ieşirea din Piaţa Obor: „M-am apărat cât am putut, dar aveam şi mâinile ocupate şi m-au muşcat. Nimeni din jur nu a sărit să mă ajute. Am ajuns la spital, mi-am făcut injecţia şi am plecat. Sper să-i adune pe toţi, că muşcă de foame. Nu mai trebuie lăsaţi liberi pe străzi“.

Despre problema maidanezilor, Ioan Mieliu, 24 de ani, spune că, în căminele de la Drept, de pe Kogălniceanu, e raiul maidanezilor:

„În anumite perioade sunt mai liniştiţi, dar, de obicei, muşcă. Astă-iarnă, de exemplu, era un bărbat cu un copil pe alee şi au sărit la micuţ. Mai, mai să-l muşte. Seara, şi mie mi-e frică să nu sară vreunul la mine. Mă deranjează că sunt mulţi care le dau de mâncare şi câinii se obişnuiesc să stea prin zonă. Nu zic că ar trebui eutanasiaţi, dar ar trebui să stea în adăposturi.“

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Maidanezul, brand naţional Maidanezii vor fi sterilizaţi şi apoi eliberaţi pe străzi | AUDIO Maidanezii Capitalei, o problemă istorică „Centrul“ se spală pe mâini de maidanezi ONG-urile pentru maidanezi se învârt în jurul cozii Campania EVZ a trecut graniţa Se caută doctori care să refacă degetul Mălinei OPINIA UNEI VICTIME: „Să-i omoare, să-i facă mănuşi“ Hingherii păzesc culoarul NATO EDITORIALUL EVZ: Nu câinii sunt de vină! CAMPANIE EVZ: Ce facem cu maidanezii? Profesoară de desen mutilată de maidanezi

Ne puteți urmări și pe Google News