Foloseşte studenţia pentru carieră!

Foloseşte studenţia pentru carieră!

Dacă eşti în sesiune şi pe deasupra trebuie să faci faţă şi sarcinilor de la serviciu, învaţă să-ţi prioritizezi responsabilităţile.

Aproape nimeni nu se mai gândeşte că trebuie mai întâi să termini facultatea, după care să-ţi cauţi un job pe merit. Angajatorii vor experienţă, astfel încât mulţi tineri trebuie să se descurce pe două căi: jobul şi studiile.

„În societatea de azi, sistemul de învăţământ este aproape în totalitate rupt de viaţa reală. În viaţa reală, niciun angajator nu se uită la note. Absolut nici unul! Pentru că ştiu că nu sunt relevante. Ei au nevoie de oameni buni, cu potenţial, care au făcut o facultate bună, care au referinţe bune, care ştiu să facă ceva!“, consideră Constantin Ferseta, marketing manager al Neogen.

Şi atunci, mai spune el, dacă notele nu sunt relevante, de ce să te mai stresezi?

„Cei care vor să reuşească în viaţă, fiind pe treptele şcolii, trebuie să muncească „deştept“ încă din facultate, adică să facă lucruri pe care să le pot pune în CV şi care să-i ajute în carieră“, mai spune Constantin Ferseta. El avertizează însă că munca „deş- teaptă“ este incompatibilă cu o slujbă bine plătită.

Descoperă-ţi limitele

Pentru a da randament şi a reuşi să-ţi mulţumeşti atât şefii, cât şi profesorii, trebuie să ştii care-ţi sunt limitele sau să ţi le descoperi şi să le comunici în ambele părţi.

„Când te angajezi şi scopul tău este să şi ajungi la şcoală, trebuie să-i spui asta din prima clipă angajatorului. Dacă acesta este flexibil, poate realiza un progam special pentru tine. Şi la şcoală poţi să explici de ce lipseşti. Apoi trebuie să înveţi să-ţi prioritizezi responsabilităţile de la job şi de la facultate. De fapt, să faci puţin project management, să respecţi deadline-urile“, este de părere Monica Vanda Oltean, PR & marketing manager al Business-Edu Evenimente.

Însă ce înseamnă viaţa unui student care-şi împarte timpul între şcoală şi job, eventual şi voluntariat?

„Este vorba despre un mare consum de energie, un efort considerabil. Pendularea între două sisteme de aşteptări diferite, în care toată lumea cere, poate fi solicitantă până la extenuare şi, în final, până la eşec - restanţe, părăsirea jobului, trecerea din full-time în part-time“, avertizează Oana Moşoiu, HR consultant al Ascent Group.

Ne puteți urmări și pe Google News