Schimbările climatice distrug pielea şi ochii

Schimbările climatice distrug pielea şi ochii

De Ziua Mondială a Sănătăţii, OMS atrage atenţia asupra numărului în creştere al persoanelor cu probleme de vedere şi cancer.

Din ce în ce mai multe persoane se vor îmbolnăvi în anii care urmează de cancer de piele sau afecţiuni respiratorii, din cauza schimbărilor climatice, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). De Ziua Sănătăţii, sărbătorită astăzi în toată lumea, autoritatea trage un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care încălzirea globală şi subţierea stratului de ozon, cauzate de poluarea excesivă, le au asupra sănătăţii oamenilor.

„Eliberarea poluanţilor în atmosferă distruge stratul de ozon, care conduce la o expunere mai intensă a oamenilor la radiaţiile ultraviolete, ceea ce duce la cancer de piele şi cataractă“, se arată într-un comunicat al OMS.

Trei milioane de cazuri noi de cancer, anual

În fiecare an, aproape trei milioane de oameni sunt diagnosticaţ i cu un tip de cancer de piele, iar numărul lor e în creştere, arată datele OMS. Situaţia nu este străină nici românilor.

„La noi a scăzut media de vârstă a persoanelor cu cancer cutanat, la 25-30 de ani. Copiii sunt duşi la plajă de foarte devreme, 80% din expunerea la soare se face până la vârsta de 18 ani. Ne naştem cu un capital solar (n.r. - capacitate de a ne apăra de efectele soarelui) pe care îl epuizăm astfel foarte repede“, explică Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

20% dintre persoanele cu cataractă, victimele poluării

OMS pune pe seama expunerii prelungite la radiaţiile UV din ce în ce mai periculoase şi creşterea numă rului de pacienţi cu cataractă.

„Cataracta este o afecţiune a ochiului, care se poate explica prin faptul că lentila din interiorul ochiului îşi pierde transparenţa, din cauza degenerării fibrelor din cristalin. Se ştie că ultravioletele au un rol în distrugerea acestor fibre“, explică doctorul Mihai Ghi- ţă, medic specialist oftalmolog de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit estimărilor OMS, aproape 15 milioane de oameni orbesc anual din cauza cataractei, iar 20% din cazuri sunt urmarea expunerii la soare. Nediagnosticată la timp, cataracta poate duce la pierderea vederii sau la complicaţ ii de tipul glaucomului, mai spun doctorii.

Autoritatea de sănătate susţine că există măsuri pe care fiecare persoană le poate lua pentru reducerea poluării şi, implicit, a incidenţei bolilor.

Astfel, OMS susţine renunţarea la autovehiculul personal şi mersul pe bicicletă sau în mijloacele de transport în comun, lucru care ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon. „Implicit, se va reduce şi riscul apariţiei bolilor respiratorii“, se mai arată în comunicatul OMS.

MUTAŢII

Virusurile nu-şi mai respectă „programul“

Schimbările climatice, cauzate de poluare, dau peste cap „programul“ virusurilor care se transmit pe cale aeriană, apreciază specialiştii. „Din cauza încălzirii globale, virusurile nu-şi mai respectă sezonalitatea, iar lipsa igienei agravează situaţia. În România, am avut epidemie de sindrom respirator acut sever, iar în urmă cu doi ani, epidemie de meningoencefalită“, spune doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti. Mai mult, OMS apreciază că şi bolile respiratorii, de tipul astmului, vor avea în anii care urmează o perioadă de vârf, mai ales în rândul orăşenilor. Asta pentru că aerul din oraşe a devenit extrem de toxic, din cauza gazelor de eşapament.

Ne puteți urmări și pe Google News