„Leafa“ de mămică, ilegal de mică

„Leafa“ de mămică, ilegal de mică

Toate româncele care au cel puţin un copil sau vor să facă unul au, de acum, un precedent legal pentru a se lupta în instanţă cu statul, care nu le asigură decât o indemnizaţie lunară de 600 de lei.

Şi asta după ce o femeie - judecător la Tribunalul Bucureşti - a câştigat procesul cu autorităţile, deoarece a fost nevoită să lucreze în concediul postnatal ca să-i asigure bebeluşului toate cele necesare.

Ea a obţinut despăgubiri morale de 10.000 de lei, pentru că a fost nevoită să muncească în loc să se ocupe de fetiţa ei. Punctul de pornire al acţiunii legale a femeii au fost cei 600 de lei, ajutorul de stat pentru mămici. Considerând suma umilitoare în raport cu nevoile reale, magistratul angajat la Tribunalul Bucureşti a decis să declare proces statului român şi să pledeze chiar ea în instanţă.

Aceasta a explicat că s-a întors la serviciu deoarece nu s-a descurcat cu banii daţi de autorităţi pentru creşterea copilului. Judecătoarea a mai susţinut că bebeluşul a fost privat de prezenţa permanentă a mamei sale, până la împlinirea vârstei de 2 ani. În sprijinul acestei afirmaţii a prezentat şi dovezi: o adeverinţă din care reieşea că i se recomandă de către medici alăptarea fetiţei până la 2 ani, evitarea efortului fizic şi psihic şi a stresului prelungit.

Concluzia instanţei: indemnizaţ ia pentru creşterea copilului este discriminatorie şi insuficientă. Iar Judecătoria Sectorului 5 Bucureş ti, unde s-a luat decizia, a stabilit şi nivelul cuantumului ce ar urma să-i revină femeii drept despăgubire din partea statului: 10.000 de lei. Aceeaşi indemnizaţie, altă inflaţie Potrivit actualei legi, de concediul pentru îngrijirea micuţului poate beneficia fie mama, fie tatăl acestuia. Concret, părintele care a lucrat în anul dinaintea naşterii copilului beneficiază de un concediu de doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de trei ani.

Cuantumul indemnizaţ iei lunare primite în această perioadă este de 600 de lei. Alţi 200 de lei constituie alocaţia pentru copiii în vârstă de până la 2 ani. Această sumă a rămas neschimbată de doi ani. Până în 2003, indemnizaţia de mamă era însă proporţională cu mărimea veniturilor, reprezentând 85% din valoarea acestora. CHELTUIELI Indemnizaţie insuficientă Un calcul simplu arată că indemnizaţia de 600 de lei este insuficientă pentru cheltuielile lunare ale unei familii cu un copil mic. Asta mai ales dacă avem în vedere că acest venit ar trebui să acopere şi necesităţile părintelui care rămâne acasă, nu doar pe cele ale micuţului. Sumele de mai jos sunt doar o parte dintre cele plătite lunar de părinţi: > două baxuri de scutece: 140 de lei > alte produse de îngrijire (şerveţele, creme ş.a.): 40 de lei > trei cutii de lapte praf: 70 de lei > alte produse alimentare din meniul zilnic: 200 de lei > hăinuţe: aproximativ 200 de lei > jucării: 80 de lei Total: peste 700 de lei lunar, pentru o parte din necesităţile copilului

Ne puteți urmări și pe Google News