Bombe cu tuberculoză

Bombe cu tuberculoză

Mai mulţi moldoveni depistaţi cu TBC în ţări din Vest au fost trimişi acasă să se trateze. Unii bolnavi refuză tratamentul, ceea ce-i face adevărate „bombe umane“.

Mai mulţi vasluieni plecaţi la muncă în străinătate au fost trimişi în ţară în ultimele luni, după ce au fost depistaţi cu tuberculoză. Pneumologii de la Spitalul Judeţean Vaslui au anunţat că, numai în luna martie, au avut de-a face cu trei asemenea cazuri. Un tânăr de 34 de ani depistat cu TBC a refuzat tratamentul şi internarea, pe motiv că are un contract de onorat în Anglia.

Doctorii avertizează că cei care refuză să ia medicamente devin mult mai contagioşi. Zonele sărace din Moldova şi sudul ţării au şi cele mai multe cazuri de TBC, au anunţat oficialii din Ministerul Sănătăţii luni, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei. Cu toate că numărul bolnavilor a scăzut în ultimii ani, ţara noastră continuă să aibă una dintre cele mai mari incidenţe a TBC-ului din Europa. „Îmi venea să-l dau în consemn la frontieră“ Pneumologul Rodica Robu este cea care l-a luat în evidenţă pe tânărul de 34 de ani care a refuzat să fie tratat. „Am încercat tot ce mi-a stat în putinţă să îl determin să urmeze tratamentul. Un astfel de bolnav este o adevărată bombă umană. El îmi spunea că s-a chinuit un an şi jumătate să-şi facă actele pentru Anglia şi nu putea să rateze contractul de muncă. Îmi venea să îl dau în consemn la frontieră, ştiind cât este de grav să plece din ţară în situaţia asta“, ne-a declarat medicul.

În plus, la Dispensarul TBC din Huşi a ajuns o alertă transmisă de autorităţile spaniole Ministerului Sănătăţii din România, prin care solicitau efectuarea unui control medical de urgenţă în familia unui huşean depisat cu TBC în Spania. Potrivit coordonatorului dispensarului, pneumologul Mihaela Moronescu, huşeanul încă este internat într-o clinică din Spania. Având în vedere că se afla într-un stadiu avansat al bolii, spaniolii nu exclud posibilitatea ca şi alţi membri ai familiei să fie la fel de bolnavi. 500.000 de bolnavi rezistenţi la tratament Bolnavii de TBC care-şi întârzie tratamentul pot deveni mult mai contagioş i. „Orice amânare duce la apariţia rezistenţei la tratamentele obişnuite. Tratamentele multi-drog rezistente sunt şi mai scumpe. Tuberculoza poate avea simptome înşelătoare: tuse, scădere în greutate, diminuarea apetitului. În cazuri rare, bolnavul scuipă sânge sau are o respiraţie greoaie“, explică Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Tuberculoza se răspândeşte prin aer, iar dacă nu este tratată, fiecare bolnav infectează în medie 10-15 alte persoane în fiecare an. În ultimii ani, numărul cazurilor de tuberculoză rezistenţe la tratament a crescut în întreaga lume, ajungând la 500.000, România având cea mai mare incidenţă a tulpinilor de tuberculoză rezistente la tratament.

Deşi tratamentul pentru tuberculoză este gratuit pentru orice român, mulţi nu ştiu nimic despre această boală. În următorii doi ani, populaţia din zona Moldovei şi din sud, unde sunt cele mai multe cazuri de TBC, va fi ţinta unei campanii de informare despre tuberculoază, finanţată din bugetul statului şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News