Dacă ai tot avut mai multe locuri de muncă şi nu te mai atrage ceea ce faci la serviciu, este timpul pentru o schimbare în viaţa profesională.
Experţii americani susţin că un om obişnuit îşi schimbă de cel mult trei ori cariera în viaţă. „Oamenii vor să dea un sens vieţii lor şi pentru asta îşi schimbă cariera“, spune Richard Bolles, consilier în carieră şi autorul unor cărţi în domeniu, citat de http://hotjobs.yahoo.com. Majoritatea oamenilor îşi schimbă cariera fiindcă nu se mai regăsesc în ceea ce făceau şi pentru că identifică motive de disconfort.
Ce puncte forte ai?
Pentru a porni cu dreptul într-o nouă carieră, este indicat să vezi care sunt punctele tale forte. „Trebuie să descoperi ce-ţi aduce satisfacţie, ce te inspiră şi te motivează“, spune Alexandra Urşeanu, project manager al HART Human Resource Consulting, din Bucureş ti.
Practic, trebuie să-ţi evaluezi bine opţiunile de carieră şi să observi dacă aptitudinile tale se potrivesc cu joburile pe care le ţinteşti.
„Un lucru care este obligatoriu de făcut atunci când vrei să aplici la un job: să citeşti cu atenţie anunţul angajatorului. Nu trimite CV-ul doar pentru că pare o slujbă interesantă, mai ales dacă nu ţi se potriveşte sau dacă nu în- ţelegi responsabilităţile pe care le-ai avea“, recomandă consilierul în carieră Ana Giurcă, de la compania Catalyst Recruitment Solutions, din Bucureşti.
Cinci paşi importanţi
Înainte de a trece la acţiunea de schimbare a carierei, spune Eduard Ezeanu, consilier în carieră al companiei Career Experts, din Bucureşti, trebuie să ai un plan. „Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l respecţi atunci când te decizi să schimbi cariera“, accentuează el.
Consilierul în carieră este de părere că există cinci paşi esenţiali în schimbarea carierei: „alegerea domeniului profesional în care vrei să lucrezi, realizarea unui plan profesional realistic şi pe profilul dorit, conceperea unui CV puternic, căutarea de joburi folosind strategii adecvate, dezvoltarea şi valorificarea abilităţii de a te vinde pe tine la interviu“. Mergând pas cu pas şi respectând planul, cresc şansele de a găsi şi începe cariera pe care o cauţi.
Fără frică!
Faptul că eşti atras de un domeniu în care nu ai experienţă nu ar trebui să te sperie. Poţi începe în altă companie ca junior şi apoi să progresezi. În plus, experienţa anterioară poate fi utilă atunci când abilităţile formate pot fi folosite şi în noul loc ţintit.
Eduard Ezeanu atrage însă atenţia asupra unui dezavantaj dacă îţi schimbi viaţa profesională: „De multe ori trebuie să porneşti din nou de la zero, ceea ce poate echivala cu diminuarea statusului profesional şi a veniturilor“.
Există însă posibilitatea ca schimbarea de carieră să nu însemne şi un alt loc de muncă. De exemplu, poţi să treci la alt departament, în aceeaşi companie.