Cea de-a doua echipă din România participantă în Liga Campionilor se va decide, cel mai probabil, la masa verde, şi nu pe teren. Incidentele grave de la meciul Rapid - Steaua au adus fotbalul românesc la momentul adevărului. Violenţele nepedepsite de-a lungul anilor nu mai pot fi tolerate acum, când o confruntare sportivă a fost suspendată înainte de încheierea timpului regulamentar. Acum nu mai discutăm despre fotbal, ci despre un fenomen social care a depăşit cadrul arenei. Şi tot acum se vede cât de şubredă este organizarea pe stadioane.
Meciul cu numărul 100 dintre rivalele Rapid şi Steaua, din Liga I la fotbal, disputat joi seară, în Giuleşti, a fost întrerupt în minutul 72, la scorul de 1-0 pentru giuleşteni. În timp ce se afla în dreptul tribunei a doua, arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit în cap cu un obiect aruncat din tribună. Arbitrul şi-a dus mâinile la cap, dar mimica feţei nu trăda o durere insuportabilă. A întrerupt meciul şi a mers în dreptul „oficialei“, unde a discutat cu observatorul Valentin Alexandru.
După o discuţie de câteva zeci de secunde, a vrut să reia jocul. A revenit tocmai în zona în care s-a produs primul eveniment, deşi putea evita acest lucru. De la staţia de amplificare, fanii au fost avertizaţi că meciul va fi oprit dacă un singur obiect va mai zbura spre câmpul de joc. Suporterii au aruncat însă din nou, moment în care Alexandru Deaconu a fluierat imediat finalul meciului. Aşa s-a scris istoria primului meci din România câştigat de huligani.
„Ole, ola, a aruncat Elodia“
Au urmat scene incredibile. Turbaţi de furie, rapidiştii l-au înconjurat pe Deaconu. Unii l-au implorat, alţii l-au ameninţat să reia jocul. În acest timp, steliştii au dat fuga la vestiare. „Ole, ola. A aruncat Elodia“, au scandat, distraţi, suporterii Stelei.
Premiera nefericită din Giuleşti reprezintă prima măsură drastică luată în România din pricina unor violenţe provocate de fani. Astfel de evenimente s-au petrecut la aproape toate meciurile importante, în special derby-urile interbucureştene. Jucătorii au mai fost loviţi, însă singurele măsuri care s-au luat au fost câteva etape de suspendare a terenului şi nişte amenzi de formă. Comisiile au pus batista pe ţambal.
S-a deschis „Cutia Pandorei“
Vinovaţi sunt în primul rând huliganii. Dar o mare parte din vină o au jucătorii şi oficialii care au obiceiul de a încinge atmosfera dinaintea derby-urilor cu declaraţii jignitoare şi, pe alocuri, războinice la adresa rivalilor.
Prin măsura luată, Alexandru Deaconu a deschis, practic, „Cutia Pandorei“ din fotbalul românesc. Toate incidentele care se vor mai produce pe stadioane vor trebui să fie judecate şi în raport cu „precedentul Giuleşti“. Orice obiect aruncat în teren poate reprezenta motiv de întrerupere a partidelor. Cazul se va judeca miercuri, după ce Comisia de Disciplină va strânge toate probele. Steliştii strigă în gura mare că vor victorie la „masa verde“ cu 3-0, în timp ce rapidiştii, care susţin cu tărie teoria conspiraţiei, ameninţă că-şi vor căuta dreptatea la UEFA şi FIFA.
„Am fost imediat după meci împreună cu Sandu (n.r. - Deaconu) la Spitalul Militar, unde a efectuat un control medical. Are un traumatism craniocerebral şi nu va putea arbitra vreo două etape. S-a aruncat cu de toate, inclusiv cu un telefon mobil. Maftei a încercat să sustragă bricheta care l-a lovit în cap pe Sandu, dar am reuşit s-o păstrăm“, ne-a declarat ieri „asistentul“ Adrian Vidan.
PĂREREA NAŞULUI
„Deaconu a procedat foarte bine“
Federaţia Română de Fotbal s-a aşezat clar de partea arbitrului Alexandru Deaconu în scandalul meciului Rapid - Steaua. „Deaconu a procedat foarte bine punând capăt meciului! A fost lovit în cap de o brichetă metalică. N-a curs sânge, dar are un cucui“, a declarat ieri Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.
„Incidente asemănătoare celor de joi seară au mai avut loc, însă până acum arbitrii au fost indulgenţi, iar observatorii n-au scris tot ce s-a petrecut pe stadion. Trebuia să se procedeze la fel şi la meciurile Rapidului de la Craiova şi Galaţi“, a mai spus Mircea Sandu.
„De acum înainte, arbitrii care nu respectă regulamentul şi nu întrerup meciurile când se aruncă obiecte înspre gazon vor fi sancţionaţi. Dacă acest precedent s-a întâmplat, bine că s-a întâmplat! Bine că s-a luat această măsură, pentru că nu se mai poate“, a continuat preşedintele FRF. Sandu a mai precizat că miercuri va avea o întâlnire cu arbitrii pentru a se pune de acord cum să procedeze de acum înainte în cazuri asemănătoare celor de la meciul Rapid - Steaua.
„Ce-are sula cu prefectura?“
Naşul a trecut însă cu vederea că reforma în arbitraj a început la un meci de o importanţă capitală pentru locul 2. „Nu contează că meciul Rapid - Steaua a fost unul de 10 milioane de euro! N-a fost nicio premediare, niciun complot împotriva Rapidului. Ce-are sula cu prefectura?“, s-a agitat Sandu, la numai trei zile după ce îl înfiera pe George Copos, spunând, la unison cu Ionuţ Lupescu, că patronul giuleştenilor a legalizat şpaga în arbitraj şi nu urmăreşte decât să-şi facă publicitate prin intermediul Rapidului.
Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, nu a sărit la fel de insistent în apărarea lui Alexandru Deaconu: „Arbitrul este acoperit de regulament în decizia pe care a luat-o, însă dacă observatorul Valentin Alexandru avea inspiraţia să mă sune, le spuneam să nu se grăbească“. George Copos crede că toată povestea meciului Rapid - Steaua este o făcătură a lui Gigi Becali. Daniel Pancu a concluzionat: „Fotbalul nu mai este al fotbaliştilor“. În replică, patronul „roş-albaştrilor“ i-a făcut şefului de la Rapid încă o aroganţă: „Transmiteţi-i lui Copos multă să- nătate şi multe bucurii!“.
Nu toţi steliştii exultă. Gabi Balint spune că „verdictul se ştie, 3-0 pentru Steaua“, dar că „moral ar fi ca meciul să se rejoace“. (Cristian Delcea)
REGULAMENT
Giuleştenii pot pierde prin „forfait“
Soarta meciului nu va fi stabilită pe teren, ci de comisii. Articolul 83, paragraful 5, din manualul de „Statute şi regulamente“, prevede următoarele: „Neexecutarea dispoziţiilor date de arbitru în legătură cu desfăşurarea regulamentară a jocului, înaintea sau în timpul jocului, care are ca efect neînceperea sau nereluarea jocului în termenul regulamentar, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait“. Rapid riscă şi o depunctare de până la zece puncte. O altă variantă ar putea fi însă ca şefii fotbalului să evite o decizie care ar alimenta tensiunile şi să hotărască reluarea partidei din minutul în care s-a întrerupt.
LACUNĂ
Rapid n-are sistem video
Jandarmii nu l-au identificat încă pe cel care l-a lovit pe arbitrul Alexandru Deaconu, dar au sancţionat alţi 33 de suporteri stelişti şi rapidişti atât înainte, cât şi după întreruperea derbyului. 28 dintre recalcitranţi au primit amenzi în valoare totală de peste 4.000 de lei. Un alt suporter s-a ales cu dosar penal pentru că a încercat să lovească forţele de ordine.
Patru suporteri au primit interdicţie de a intra pe stadion
Surse din Ministerul Internelor au precizat că patru suporteri giuleşteni au primit interdicţia de a mai intra pe stadion un an, după ce au aruncat în teren cu brichete şi cu monede în timpul primei reprize: „Bucureştenii George Dobre, 22 de ani - la peluza a doua - precum şi Laurenţiu Sasz, 23 de ani, Constantin Petrescu, 25 de ani, şi Cristian Bădişor, 19 ani - la tribuna a doua - au primit şi amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei fiecare“.
„Nu l-am identificat încă pe cel care l-a lovit pe arbitru. Clubul Rapid nu are sistem de monitorizare video şi, deocamdată, nici nu ne-au fost puse la dispoziţie imagini filmate de organizatori“, au precizat oficialii Jandarmeriei. (Raluca Dan)
EDITORIALUL EVZ: O soluţie înţeleaptă