Alianţa PNL-PSD, întemeiată la Botoşani

Alianţa PNL-PSD, întemeiată la Botoşani

Liberalii botoşăneni, încurajaţi de conducerea centrală, vor semna cu social-democraţii un protocol de colaborare electorală.

Moldovenii au dau startul oficializării relaţiei dintre PSD şi PNL. La nivelul judeţului Botoş ani, filialele PNL şi PSD au convenit să semneze un protocol de colaborare electorală, care vizează chiar ideea avansată de Ion Iliescu: izolarea PDL. Potrivit preşedintelui PNL Botoşani, Liviu Câmpanu, protocolul va fi semnat săptămâna viitoare. „Sunt convins că împreună cu PSD vom câştiga voturile a 75% din electoratul botoşănean“, a declarat Câmpanu. Şeful PSD Botoşani, Constantin Conţac, a confirmat alianţa.

„Pentru noi este benefică o alianţă. Consilierii noştri şi cu cei de la PNL pot face treabă bună, fără frică“, a declarat Conţac. Protocolul dintre cele două partide nu prevede ca acestea să aibă candidaţi comuni, ci să-şi acorde sprijin în turul doi pentru primării şi să formeze împreună majorităţi în consilii. De asemenea, protocolul se referă la un pact de neagresiune între cele două partide. Izolarea PDL, refrenul liberalilor Iniţiativa liberalilor botoşăneni a fost încurajată chiar de conducerea centrală a PNL. Şeful PNL Botoşani susţine că a primit din partea conducerii centrale a PNL „autonomia“ de a negocia „punctual“ colaborări cu PSD atât pe probleme politice, cât şi pe probleme administrative. Surse din conducerea PNL confirmă spusele acestuia şi precizează că liderii judeţeni liberali au fost încurajaţi să se apropie de omologii lor de la PSD.

Obiectivul propus este izolarea PDL Eliminarea restricţiei la colaborarea cu PSD a fost recunoscută în ultima vreme de mai mulţi lideri liberali. Recent, preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, aflat într-o vizită în Dolj, a recomandat filialei locale a PNL să negocieze cu orice partid în afară de PDL. Şi la Suceava, chiar dacă deocamdată nu s-a semnat nimic, PNL şi PSD se înţeleg bine.   În practică, alianţa pentru izolarea PDL funcţionează. Ieri, liderii locali ai liberalilor şi social-democraţilor au criticat la unison PDL. Încet, încet, liberalii din teritoriu şi-au descoperit afinităţi cu PSD, chiar dacă majoritatea le confirmă cu o jumătate de gură. O astfel de situaţie se întâlneşte la Giurgiu, unde deputatul Dragoş Ujeniuc susţine că liberalii ar vrea să meargă singuri, dar au fost deja contactaţi de PSD. Tatonări similare ar fi avut loc şi în alte judeţe, precum Prahova, Galaţi, Teleorman sau Sălaj. Oprişan, refuzat de liberali Există destule judeţe unde colaborarea PSD-PNL pare imposibilă, cel puţin dacă este să te iei după afirmaţiile liderilor locali ai PNL. Chiar dacă este conştient că Viorel Hrebenciuc se bucură de trecere la vârful PNL, primarul Bacăului, liberalul Romeo Stavarache, spune că va refuza orice protocol cu PSD, partid cu care se luptă încă din 2004. Mai mult, el arată cu degetul acuzator spre filiala locală a PDL, despre care spune că este în cârdăşie cu PSD. O situaţie similară se întâlneşte şi la Constanţa.

„Ne vom alia cu orice este împotriva lui Radu Mazăre“, susţine deputatul PNL Gheorghe Dragomir, candidatul liberalilor la şefia Consiliului Judeţean. De asemenea, în Vrancea, Nini Săpunaru nu doreşte nicio colaborare cu baronul PSD Marian Oprişan. REPLICĂ Flutur: PNL, „roata de rezervă a PSD“ Izolarea PDL pusă la cale de PSD şi PNL nu pare să-i sperie pe liderii democrat-liberali. Din contră, ei susţin că era previzibilă o astfel de alianţă şi salută faptul că acum „se oficializează“. Mai mult, această apropiere PNL-PSD le dă ocazia liderilor PDL să lanseze noi acuze.

Comentând alianţa de la Botoşani şi înţelegerea de la Suceava, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a afirmat că voturile liberalilor vor ajunge „în basca lui Iliescu“, iar PNL se va transforma în „roata de rezervă a PSD“. „Voturile PDL vor ajunge în poşeta Elenei Udrea“, au replicat liberalii.

Ne puteți urmări și pe Google News