Patru elevi de la Şcoala nr. 16 sunt cercetaţi de poliţie pentru că le-au cerut bani, sub ameninţarea cuţitului, unor colegi mai mici.
Scoala nr. 16 din Craiova este implicată într-o anchetă a poliţiei după ce patru elevi în clasa a VII-a şi a VIII-a au fost reclamaţi că îşi terorizează colegii mai mici şi le cer diverse sume de bani sub ameninţarea cuţitului. Conducerea unităţii susţine că nu avea habar că anumiţi elevi ar cere „taxe de protecţie“ şi că e puţin probabil să se fi întâmplat aşa ceva, însă poliţia a demarat o anchetă în acest caz.
„Elevii au vârste cuprinse între 13 şi 15 ani. Cei în cauză solicitau diverse sume de bani de la alţi colegi de clasă şi îi ameninţau cu acte de violenţă, dacă nu vor da banii respectivi“, spune subcomisarul Stanca Giucă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj. „Le-am dat vreo 500.000“
Ieri, la prânz, copiii de la Şcoala nr. 16 ieşeau de la ore ca de obicei şi nici unul nu părea preocupat de vreun eveniment neplăcut. Doar doi copii slăbuţi mergeau aproape lipiţi unul de celălalt spre ieşirea din şcoală. Se uitau în pământ şi nu râdeau zgomotos, veseli că au scăpat de ore. Întrebaţi dacă au auzit de cei patru colegi ai lor care au probleme cu poliţia, răspund la unison: „Păi, pe noi ne-au bătut“. Copiii îşi continuă timid mărturisirea.
„Se dau mari prin şcoală. Prima dată m-au oprit, m-au lovit şi mi-au zis că dacă nu le aduc a doua zi nişte bani, mă bat. Le-am spus la început că nu am de unde să le fac rost de bani. Dar mă pisau la cap şi până la urmă am făcut rost de 50.000 şi i-am dat. De atunci nu s-au mai oprit. Din timp în timp îmi cereau bani. Până acum le-am dat vreo 500.000“, povesteşte Eugen.
Prietenul lui, Andrei, cu două palme mai înalt, îi confirmă mărturisirea. „Şi mie mi-au făcut la fel. Până la urmă nu am mai suportat şi i-am spus unchiului meu. Eu m-am dus la poliţie şi am spus tot“, adaugă băiatul. Cei doi copii mai spun că au fost şi bătuţi de câteva ori. „Ultima oară, acum o săptămână, au scos şi un cuţit la mine. Mi l-au pus la picior, eu am pus mâna şi m-au zgâriat peste degete“, arată Andrei. „Nu trebuie să îi speriem degeaba“
Ceilalţi elevi ai Şcolii nr. 16 nu par să fi aflat despre „taxa de protecţie“ şi ameninţările cu cuţitul, deoarece conducerea şcolii nu i-a informat despre acuzaţiile care planează asupra unor colegi de-ai lor. „Am preferat să nu le spunem. Până la urmă, există prezumţia de nevinovăţie şi nu trebuie să îi speriem degeaba. Am discutat şi cu elevii acuzaţi, şi cu părinţii lor şi mi-au spus că nimic nu este adevărat“, îşi motivează decizia directoarea şcolii, Lili Ciurlin.
Mai mult, directoarea susţine că e posibil ca elevii să nu fie vinovaţi, pentru că nimeni din şcoală nu auzise că s-ar fi întâmplat aşa ceva. „Doamnele diriginte nu ştiau absolut nimic şi sunt foarte apropiate de elevi. Eu nu cred că ei sunt de vină. Cei patru elevi, trei din clasa a VII-a şi unul din clasa a VIII-a, nu au avut probleme până acum“, conchide directoarea Ciurlin.
MARAMUREŞ
Elevă din Sighetu Marmaţiei, acuzată de şantaj
O adolescentă de 16 ani din Sighetu Marmaţiei a fost reclamată la poliţie de o altă elevă de liceu sub acuzaţia de şantaj. Potrivit poliţiştilor, victima a fost contactată de Alina P., care i-a cerut 100 de lei pentru a-i înapoia actul de identitate şi cardul bancar.
„Victima a venit la poliţie şi a povestit ce i s-a întâmplat şi miercuri poliţiştii au organizat un flagrant. Alina P. a fost prinsă în timp ce primea şapte bancnote de 10 lei. Minora spune că lipsa banilor a împins-o la acest gest. Pentru că nu are antecedente penale, riscă o pedeapsă educativă“, explică procurorul Ioan Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş. (Angela Sabău)