Telefoane pentru vorbit

Telefoane pentru vorbit

Producătorii şi operatorii de telefonie mobilă evită să vorbească despre calitatea sunetului unui anumit model de telefon mobil. Analiştii pieţei de profil spun că se întâmplă aşa pentru că există telefoane foarte ieftine cu un sunet excepţional, iar producătorii sunt interesaţi să-şi vândă modelele scumpe.Specialiştii au testat şi sonorul aparatelor şi au întocmit un clasament al telefoanelor pentru... vorbit, top în care conduce Motorola.

Indiferent de câte alte oportunităţi le oferă utilizatorilor, există un singur lucru pe care toate telefoanele mobile îl fac: facilitează comunicarea la distanţă. În aceste condiţii, se ridică o întrebare: de ce oare calitatea sunetului este ignorată în mai toate descrierile şi analizele telefoanelor mobile?

Toţi producătorii încearcă să se impună prezentând camera cu foarte mulţi megapixeli a telefonului, memoria uriaşă, dimensiunile sau calitatea ecranului, funcţiile de internet, însă rareori ni se oferă indicii despre ce înseamnă să vorbeşti la telefonul respectiv, dacă îl auzi clar pe cel cu care vorbeşti şi dacă el te înţelege la fel de bine. Se vând „mofturile“ „Calitatea sunetului este extrem de importantă. Dacă pui cinci telefoane unul lângă altul, toate au un sunet diferit“, spune Sascha Segan, specialistul în telefoane mobile de la celebra revistă americană „PC Magazine“.

„Producătorii şi operatorii de telefonie mobilă evită întotdeauna să vorbească despre calitatea sunetului, despre cum e să vorbeşti la un anumit model de telefon mobil, deoarece simt că nu de aici le vor veni banii în viitor. Asta deoarece există telefoane foarte ieftine cu un sunet excepţional. Ei vor însă să vândă terminale scumpe, adevărate computere mobile, pline de funcţii multimedia, care distrag atenţia de la calitatea sunetului“, adaugă Segan.

Utilizatorii preferă să cumpere aceste computere multimedia în defavoarea unor telefoane simple şi cu sunet „cristalin“, deoarece acestea le întregesc oarecum imaginea. „Lângă un Porsche, pur şi simplu nu se potriveşte un telefon ieftin, chiar dacă acesta este foarte bun“, mai spune ironic Segan. Cel mai bun sunet

Bancurile de teste de la „PC Magazine“ au indicat care sunt telefoanele care oferă cele mai clare convorbiri: modelele Motorola. Conform specialiştilor revistei, terminalele acestui producător sunt cu o clasă peste toate celelalte din punctul de de vedere al sunetului. La propriile teste, editorii revistei au adăugat şi rezultatele unui sondaj făcut în rândul utilizatorilor.

Motorola foloseşte o tehnologie proprie, CrystalTalk, care „curăţă“ sunetul de eventualele interferenţe. Trei modele de la Motorola -V9, V9m şi Z3 - ocupă primele trei locuri în topul celor mai bune telefoane pentru vorbit, întocmit de „PC Magazine“. Motorola V9 poate fi achiziţionat în România cu aproximativ 1.300 de lei. V9m nu este disponibil pe piaţa autohtonă, iar Z3 costă 620 de lei. EVOLUŢIE

Tehnologii pentru un sunet mai bun Vechile telefoane, de dimensiuni mai mari, ofereau o calitate a sunetului superioară, graţie antenelor proeminente, exterioare. Specialiştii spun că, odată cu micşorarea dimensiunilor telefoanelor mobile şi micşorarea antenelor (care sunt acum construite în interiorul telefonului), a fost sacrificată şi calitatea sunetului.

Compania americană Audience a dezvoltat deja o tehnologie care va îmbunătăţi substanţial calitatea sunetului în timpul convorbirilor în reţelele mobile, scrie „New York Times“. Noua tehnologie va fi instalată pe telefoanele mobile ale viitorului. Cipul, de mărimea unui grăunte, a fost prezentat anul acesta la congresul de telecomunicaţii ţinut la Barcelona.

Rolul său este acela de a „curăţa“ sunetul de zgomotele „nedorite“, inclusiv de cele de fond. În zilele noastre, eliminarea zgomotelor de tot felul din timpul convorbirilor este realizată cu ajutorul anumitor softuri. Cei de la Audience spun însă că microcipul dezvoltat de ei este mult mai eficient.

Ne puteți urmări și pe Google News