Zeci de elevi şi-au prezentat, ieri, creaţiile din materiale reciclabile pentru a atrage atenţia asupra poluării mediului.
Elevii de la 40 de şcoli şi grădiniţ e din judeţul Dolj au participat ieri la o expoziţie cu vânzare organizată chiar în centrul Craiovei. Micuţii „comisari de mediu“ au confecţionat o mulţime de obiecte ingenioase din materiale reciclabile, dorind să atragă astfel atenţia asupra poluării mediului înconjurător. Vaze din PET-uri Piaţa „Mihai Viteazul“ a găzduit „Târgul micilor comisari“, eveniment organizat de Garda de Mediu Dolj şi Asociaţia Dominou. Aşa se face că, începând cu ora 9.00, micuţii de la grădiniţă, alături de colegii lor mai mari de la liceu, şi-au expus creaţiile ecologice pe standurile pe care şi le-au amenajat singuri. „Poftiţi la noi să cumpăraţi o vază. Avem şi suporturi pentru creioane, covoraşe din dopuri de plastic, un papucel din rafie. Poftiţi!“, îi invita pe trecători un glas subţire şi vesel.
Andrada Lică este elevă în clasa a IV-a la Şcoala „Mihai Viteazul“ din Craiova. „Avem şi vaze mai mici, şi vaze mai mari, în toate culorile“, îşi prezintă puştoaica marfa, arătând spre nişte PET-uri tăiate şi pictate în culori vii cu acuarele. Un bun negociator poate scoate vaza mică la un preţ de doar 3 lei. Linguri de lemn pictate „Ne-a luat două zile să facem totul. Ne-a făcut mare plăcere să confecţionăm lucruşoarele. Cel mai mult ne plac de aici papucelul şi husa de telefon făcute din rafie“, spune Anamaria, colegă de clasă a Andradei. „Pentru oamenii mari avem urmă- torul mesaj: să nu mai facă mizerie şi să protejeze mediul“, transmit fetele în cor. La standul pregătit de elevii de la Liceul „Ştefan Odobleja“, comercianţii sunt mulţumiţi de realizările lor de până la ora prânzului. Profesoara de desen arată mândră puşculiţa cu bani, dar spune că nu a numărat câştigul ca să nu îi aducă ghinion. Obiectele făcute de elevii de liceu par să fi avut mare căutare la public, iar cele mai bine vândute au fost lingurile de lemn pictate de mână. Costau doar 5 lei bucata.
Succes au avut şi tablourile care ilustrau în fel şi chip poluarea. Unul dintre exponatele unanim admirate de vizitatori a fost tabloul „Visul unui cal“, mai exact un colaj făcut din materiale textile şi creioane lipite pe hârtie. Cum fondurile strânse de elevi urmează să fie folosite pentru alte acţiuni de acest gen, negocierile dintre clienţi şi comercianţi s-au purtat cumva în sens invers. „Copiii mi-au cerut 3 lei. Le-am spus că le dau 5. Şi am bătut palma“, povesteşte Bogdan, fericitul cumpărător al unui avion de luptă confecţionat din cartoane şi beţe de chibrituri. Buturugă de 200 de lei Cel mai scump obiect cumpărat a fost o buturugă tăiată pe din trei, care aducea a chip de om, confecţionată de elevii de la şcoala din Malu Mare. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Marin Costache, a dat pe buturugă 200 de lei. „Avem nevoie de acest gen de acţiuni. Mă bucur că am reuşit să organizăm prima ediţie a târgului. Cu ajutorul copiilor putem să îi învăţăm şi pe adulţi să iubească mediul“, consideră comisarul-şef. PE PODIUM „Cimitirul bântuit“ a câştigat la categoria originalitate În cadrul târgului de ieri s-au acordat şi o serie de premii. Primul loc a fost câştigat de elevii de la şcoala din comuna Giurgiţa, care au confecţionat o casă în mijlocul unei curţi cu ciutură, găini, alei şi chiar toaletă. Pe locul doi s-a clasat Liceul „Ştefan Odobleja“, iar pe locul trei, Grădiniţa nr. 51 din Craiova. Premiul pentru cel mai original obiect l-au câştigat liceenii de la Grupul Şcolar Electroputere, cu lucrarea „Cimitirul bântuit“. „Cimitirul e bântuit de sufletele celor care poluează“, au explicat creatorii lui.