Municipiul Galaţi, capitala pensionarilor nemulţumiţi

Municipiul Galaţi, capitala pensionarilor nemulţumiţi

Pentru că nu şi-a onorat promisiunile, ministrul muncii, Paul Păcuraru, e ameninţat de bătrâni, care spun că vor ieşi în stradă de două ori pe lună.

Pensionarii gălăţeni au reînceput ieri seria mitingurilor prin care cer majorarea pensiilor şi demiterea ministrului muncii, Paul Păcuraru (PNL). Asta după ce în 2007 au organizat, în medie, în fiecare lună câte o acţiune de protest.

De data aceasta, bătrânii ameninţă că vor ieşi în stradă o dată la două săptămâni, deoarece, spun ei, ministrul muncii nu şi-a respectat promisiunea de a le mări pensiile. Alianţa Pensionarilor din oraşul de la Dunăre este una dintre puţinele organizaţii de acest gen din ţară care organizează proteste stradale. Viaţa sedentară i-a împins la proteste Explicaţiile psihologului legate de acţiunile dese ale pensionarilor gălăţeni s-au îndreptat spre viaţa sedentară a bătrânilor. „Trebuie avut în vedere că marea majoritate a pensionarilor gălăţeni sunt siderurgişti. Până la pensie, aceştia au avut o viaţă destul de activă, iar acum, la pensie, le lipsesc emoţiile. S-au lăsat angrenaţi în acest joc al protestelor ca nişte copii care vor să se joace din cauză că se plictisesc în casă“, ne-a explicat Corina Apostol, psiholog.

Alianţa Pensionarilor Galaţi este compusă din bătrâni, iar principala revendicare este majorarea pensiilor cu 50% pentru foştii salariaţi în grupa I de muncă, respectiv 25% pentru grupa a II-a de muncă. În aceste categorii de muncă intră, în general, foştii angajaţi din domenii ca siderurgia sau mineritul. „Senatorul de Galaţi ne-a păcălit“ Atât fostul ministru al muncii, Gheorghe Barbu (PDL), cât şi actualul ministru de resort, Paul Păcuraru (PNL), care, de altfel, este din Galaţi, au încercat să-i facă pe pensionari să nu mai iasă în stradă. „Probabil, le afectam imaginea lor şi a partidelor din care fac parte, aşa că am fost chemaţi des la negocieri, ba chiar miniştrii muncii au venit la Galaţi“, ne-a explicat Toader Cristea, actualul preşedinte al Alianţei Pensionarilor. Liderul pensionarilor ne-a explicat direct de ce ies aşa de des în stradă.

„Am avut mai mereu pensii mici, nu doar acum de când este Paul Păcuraru în funcţie. Doar că senatorul de Galaţi ne-a promis anul trecut că din funcţia pe care o are va mări pensiile la începutul acestui an, însă ne-a păcălit. Am hotărât să-l lovim unde îl doare mai tare pe fiecare politician: îl lovim în imagine. De luna aceasta vom ieşi de câte două ori la mitinguri pentru a-i reaminti că ne-a păcălit, iar în aprilie mergem la un miting în Bucureşti“, ne-a mai explicat Toader Cristea. Explicaţiile lui Paul Păcuraru În schimb, Paul Păcuraru ne-a precizat că majorările cerute de pensionarii gălăţeni s-ar aplica pentru 1,8 milioane de pensionari din întreaga ţară.

„Eu nu iam minţit sau păcălit. Chiar am un proiect de lege privind grupele de muncă, însă nu avem resurse bugetare. Am făcut anul trecut o simulare şi a rezultat că avem nevoie de 800 de milioane de euro anual. Din păcate, nu avem aceşti bani la buget. Eu nu i-am păcălit. Greşeala a fost făcută după 1990, când în categoriile speciale de muncă au intrat foarte mulţi oameni fără să muncească în sectoare dificile ale economiei“, ne-a declarat Paul Păcuraru. NEMULŢUMIRE Valoarea pensiei ţine de calendar Nemulţumirile pensionarilor gălăţeni legate de grupele de muncă se referă la faptul că înainte de 31 decembrie 2000 nu se recompensau grupele de muncă, iar după această dată se plăteau. Pensionaţii înainte de sfârşitul lui 2000, care provin din domenii ca siderurgia şi mineritul, au pensii de 400 de lei, iar un salariat ieşit din câmpul muncii după 1 ianuarie 2001 încasează lunar o pensie medie de 600-700 de lei, pentru că i se recunoaşte grupa de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News