Învăţaţi să depăşiţi momentele grele

Învăţaţi să depăşiţi momentele grele

Dacă v-aţi pierdut jobul sau dacă v-aţi despărţit de cineva drag, nu vă izolaţi şi nu căutaţi să rezolvaţi singuri problemele, vă sfătuiesc psihologii. Căutaţi sprijinul familiei sau al prietenilor, altfel riscaţi să vă simţiţi epuizaţi şi să faceţi o depresie.

Atunci când viaţa te pune în faţa unor momente dificile, nu te închide în tine şi nu căuta să rezolvi singur problemele. Caută sprijinul familiei, prietenilor, preotului ori pe cel al psihoterapeutului. Dacă te vei comporta ca un lup singuratic, suferinţele se vor „croniciza“, iar tu te vei simţi epuizat şi vei intra în depresie. Indiferent că este vorba despre pierderea slujbei, distrugerea mariajului sau o despărţire „definitivă“ de cineva drag, trăieşte-ţi emoţiile până la capăt, dar împacă-te în cele din urmă cu pierderea. Dacă după şase luni sau un an nu îţi revii, cel mai bine este să ceri ajutorul unui profesionist, fie el psiholog, psihiatru sau psihoterapeut. Ai pierdut jobul, caută altul Dacă eşti tânăr şi ai mai lucrat până acum, nu trebuie să îţi faci probleme că ai rămas fără loc de muncă. Experienţa pe care o ai o să te ajute să găseşti o slujbă mai bună. Înainte să îţi depui CV-ul în altă parte, află cu ce ai greşit la fostul tău serviciu, ca să îţi poţi corecta defectele. Stabileşte-ţi apoi o strategie şi găseşte noi oportunităţi. „Dacă ai reuşit într-un loc, ai la fel de multe şanse să te descurci şi în altă parte“, sugerează psihologul Bogdan Lucaciu, de la Federaţia Română de Psihoterapie. Nici atunci când te apropii de pensionare, iar şansele de a-ţi găsi o nouă slujbă sunt mai mici, nu este cazul să disperi. „Sunt mai apreciaţi cei ce îşi caută de lucru decât aceia care îşi plâng destinul“, este de părere psihoterapeutul Bogdan Lucaciu. Nu trece rapid de la o relaţie la alta Când te desparţi de iubit sau iubită ori ţi se destramă căsătoria, nu căuta ţapi ispăşitori. Conştientizează-ţi părţile negative şi încearcă să le îndrepţi. „Dacă nu îţi vezi greşelile, este posibil să le repeţi şi în alte relaţii“, avertizează psihiatrul Mihai Gheorghe, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. Nu îţi nega sentimentele şi nu încerca să te comporţi ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Chiar dacă treci rapid la o altă relaţie, doar ca să compensezi „pierderea“, rănile vor rămâne „deschise“. „E ca şi cum te-ai lovi la picior şi ai încerca în continuare să mergi. Nu este un comportament profitabil“, este de părere psihiatrul Eugen Hriscu de la Centrul Medical Alcohelp din Bucureşti. Continuă să socializezi după o despărţire Acceptă ceea ce simţi şi treci prin tot procesul de pierdere. Experimentează şi teama („ca el/ea nu mai găsesc“), şi furia („de ce tocmai mie?“, „de ce tocmai acum?“) - şi tristeţea, dar nu te bloca. Găseşte activităţi care îţi fac plăcere, rămâi între prieteni, socializează, nu îţi schimba atitudinea faţă de cei din jur.

„Împacă-te cu «pierderea» şi ia-ţi rămas bun de la ea. O atitudine care te ajută este să fii recunoscător pentru ce ai învăţat de la fostul partener şi să nu vezi doar partea negativă a relaţiei“, te sfătuieşte psihiatrul Eugen Hriscu. În mod normal, în şase luni - un an, ar trebui să îţi revii. Dacă ai pierdut pe cineva definitiv, nu te retrage într-un ritual continuu al doliului. „Lasă timpul să închidă rănile, dar acceptă pierderea“, spune psihoterapeutul Bogdan Lucaciu. STRATEGIE Cum să lupţi cu o boală gravă Dacă medicul te-a diagnosticat cu o boală cronică (diabet, cancer, hepatită), învaţă să te adaptezi la noua situaţie şi să îţi înţelegi mai bine problema medicală. „Atunci când înţelegi fenomenul, vei şti la ce să te aştepţi“, explică psihiatrul Mihai Gheorghe. Medicii spun că nu este bine să faci un secret din boala cu care ai fost diagnosticat, ci să cauţi sprijinul celorlalţi, fie că este vorba despre familie, colegi sau prieteni. „Nu este bine să fii singur în barcă. Cei care interiorizează ajung la depresie“, avertizează medicul psihiatru. Ca să nu te demobilizezi, interesează-te de toate tratamentele posibile pentru boala ta. Fii activ şi nu renunţa la micile plăceri ale vieţii. Spre exemplu, dacă ai diabet, dar iubeşti dulciurile, încearcă-le pe cele dietetice. Caută asociaţii unde sunt oameni cu aceeaşi boală ca şi tine.

Ne puteți urmări și pe Google News