Alegătorii ungari sunt chemaţi la urne pentru a răspundă la întrebări referitoare la reforme guvernamentale importante, referitoare la sănătate şi educaţie.
Alegătorii ungari trebuie să răspundă prin Da sau Nu la trei întrebări, legate de menţinerea taxelor pentru vizitele în spital, pentru zilele de spitalizare şi pentru fecventarea învăţământului superior, trei componente-cheie ale pachetului de reforme al Guvernului socialist-liberal.
Pentru a fi validat, procentul celor care se vor pronunţa în favoarea variantei câştigătoare trebuie să fie de cel puţin 25 la sută din numărul celor înscrişi în listele electorale, în total opt milioane de alegători. Sondajele estimează o prezenţă la urne de 35-40 la sută.
Analiştii apreciază că opoziţia de centru-dreapta, partidul FIDESZ condus de Viktor Orban, ar putea obţine o victorie împotriva coaliţiei de guvernare formată din Partidul Socialist, al premierului Ferenc Gyurcsany, şi Alianţa Democraţilor Liberi. FIDESZ a iniţiat procedurile pentru convocarea referendumului încă din 2006, după ce a cerut demisia premierului Gyurcsany, dar organizarea acestuia a fost întârziată de dezbaterile parlamentare şi unele condiţii legale destul de greu de îndeplinit.
Unii analişti sunt de părere că după criza din 2006, opoziţia ar putea obţine o nouă victorie împotriva coaliţiei de guvernare.
Alţii susţin că această iniţiativă nu va avea niciun efect concret, fiind organizată cu mult prea mult timp înaintea alegerilor parlamentare din 2010. Ungurii au avut de îndurat mai multe măsuri de austeritate impuse de premierul Gyurcsany, necesare pentru reducerea deficitului bugetar şi a ratei inflaţiei. Experţii resping însă ideea că aceste reforme vor duce la destrămarea guvernului.
(12:50)