În acest an, Capitala are 64 de „puncte“ ale morţii

În acest an, Capitala are 64 de „puncte“ ale morţii

Poliţiştii au „contabilizat“ cele mai periculoase zone, luând în calcul doar accidentele soldate cu morţi şi răniţi.

Poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei au „contabilizat“ cele mai periculoase zone din oraş, din punct de vedere al accidentelor grave, soldate cu morţi şi răniţi, produse aici în 2007. „Este vorba despre aşa-numitele puncte- negre, definite ca porţiunea de stradă pe care, într-un an, se produc minimum trei accidente grave din aceeaşi cauză“, au explicat oamenii legii.

„Bilanţul“ realizat de poliţişti arată că Bucureştiul are nu mai pu- ţin de 64 de astfel de puncte-negre. „Este bine ca atât zonele, cât şi cauzele care generează accidente să fie cunoscute, în egală măsură, de şoferi şi pietoni, pe care sperăm să-i convingem astfel să respecte regulile de circulaţie“, atenţionează oamenii legii.

De altfel, studiul arată că, în cele mai multe dintre aceste puncte negre (26), accidentele se produc din vina şoferilor care nu respectă indicatoarele „Cedează trecerea“ şi regulile de prioritate. Pe locul secund în acest „top“ se situează punctele negre în care şoferii nu acordă prioritate pietonilor (18), urmate de cele în care pietonii traversează neregulamentar (17).

Bulevardul Beijing - Podul Herăstrău, zona cea mai periculoasă

Din punctul de vedere al numă rului de accidente grave, cel mai periculos punct-negru este, de departe, Bulevardul Beijing în zona Podului Herăstrău, din sectorul 1. Aici, au avut loc anul trecut 11 accidente grave, cauzate de vitezomani. Bilanţul: 15 victime (un mort şi 14 răniţi).

Această zonă este urmată în „top“ de intersecţia şoselelor Alexandriei cu Antiaeriană, unde s-au produs 10 accidente grave, cauzate de şoferi care nu au respectat regulile de prioritate. Din aceeaşi cauză, la intersecţia străzilor Icoanei cu Mihai Eminescu - zonă ce ocupă poziţia a treia a acestui clasament - au avut loc, anul trecut, 7 accidente grave, soldate cu 9 răniţi.

Dacă ar fi să luăm însă în calcul numărul morţilor, prima în „topul“ punctelor negre ar fi intersecţia străzii Liviu Rebreanu cu bulevardul Nicolae Grigorescu, din sectorul 3, unde şi-au pierdut viaţa 2 pietoni care au traversat neregulamentar. Traversările neregulamentare plasează pe locul II al acestui top bulevardul Carol, sectorul 2, unde la numerele 34-36, 39 şi 40-42 s-au produs, în 2007, 5 accidente grave, soldate cu 2 morţi. Locul III al „topului“ este ocupat de bulevardul Beijing - Podul Herăstrău şi Basarabia, numărul 256 (sectorul 2), cu câte un mort.

În fine, potrivit aceluiaşi studiu, „campion“ la puncte-negre este sectorul 3 (cu 15 zone periculoase), urmat de sectorul 2 (14 zone). Pe locul III, se situează sectoarele 1, 4 şi 6 (cu câte 9 astfel de zone), iar pe ultimul loc sectorul 5 (cu 8 puncte negre).

„Punctele negre“ variază de la an la an

Identificarea „punctelor-negre“ îi ajută pe poliţişti să-şi adapteze intervenţiile. „Datorită mă- surilor pe care le luăm, aceste puncte-negre vor dispărea, probabil, de pe hartă. Problema este că or să apară altele noi. Spre exemplu, în 2007 aveam 29 de puncte-negre. Numai unul dintre acestea (intersecţia Calea Văcăreşti cu strada Pridvorului, din sectorul 4) mai este valabil pentru 2008. Acum avem însă alte 63 de puncte-negre noi“, au conchis oamenii legii.

Click pe hartă pentru a o mări

Ne puteți urmări și pe Google News