Au dispărut armele din Muzeul Judeţean

Au dispărut armele din Muzeul Judeţean

153 de arme de Ev Mediu şi Epocă Contemporană şi două picturi vechi lipsesc de la Muzeul Judeţean Hunedoara - Deva.

Nimeni nu pare să ştie când şi cum au dispărut. „Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva“, cea mai importantă instituţie de profil din judeţul Hunedoara, numită popular „Muzeul Judeţean“, are găuri mari în gestiune.

După finalizarea parţială a inventarului de bunuri mobile, s-a constatat că lipseşte o treime din colecţia de arme (pistoale medievale, puşti cu cremene, săbii turceşti). De asemenea, nu au mai fost găsite două tablouri ce s-ar putea dovedi deosebit de valoroase, un peisaj de Deviaczy şi un peisaj veneţian cu autor anonim. Niciun inventar în peste 125 de ani „În ceea ce priveşte cele două tablouri, noi am sesizat mai de mult Poliţia de Patrimoniu, s-a făcut o anchetă şi s-a ajuns la concluzia că acestea au fost scoase de un fost angajat al muzeului în 1990 pentru a fi transferate la un alt muzeu din Hunedoara. Tablourile au dispărut însă, iar persoana în cauză a decedat şi, între timp, fapta a fost prescrisă. În ce priveşte armele care lipsesc, mâine (astăzi - n.r.) vom sesiza Poliţia de Patrimoniu din cadrul IPJ Hunedoara“, ne-a declarat directorul Muzeului Judeţean, Marcel Morar.

Acesta mai spune că, deşi muzeul există încă din 1882, niciodată până acum nu a avut parte de un inventar general detaliat. Marcel Morar spune că foarte probabil o parte dintre armele care au fost scoase din muzeu au ajuns la alte instituţii de profil, fără să fie menţionate clar în acte aceste transferuri, însă este convins că zeci de astfel de obiecte au fost făcute dispărute în alte direcţii.

„Armele din colecţie care au dispărut au fost achiziţionate, o parte în perioada interbelică, cealaltă parte în anii ’60-’70. Este extrem de dificil de spus cât ar valora, pentru că ar fi nevoie de o expertiză de durată, făcută pe fiecare piesă-n parte.“ Între 1997 şi 2007, Castelul Magna Curia (în care funcţionează muzeul) s-a aflat într-un prelung proces de restaurare şi renovare. Mai ales în această perioadă obiectele din inventarul muzeului au fost depozitate în condiţii improprii, de-a valma, în podurile corpurilor de clădire, spaţii în care putea intra oricine, oricând.

Ne puteți urmări și pe Google News