Randamente garantate la pensiile private

Randamente garantate la pensiile private

Un sondaj comandat de GEA, organizaţie care susţine de mai mult timp un astfel de randament, indică faptul că românii şi-ar dori acest lucru.

Grupul de Economie Aplicată (GEA) a comandat un sondaj ale cărui rezultate susţin propunerea de introducere a unui randament minim garantat egal cu rata inflaţiei la pensiile private pe Pilonul II.

Potrivit sondajului realizat de IMAS, circa 84% dintre persoanele chestionate care aveau vârste între 18 şi 44 de ani au afirmat că doresc un randament minim garantat egal cu rata inflaţiei. Directorul executiv al GEA, Liviu Voinea, afirmă că media pe întregul eşantion de persoane chestionate, care include şi persoane cu vârste peste 44 de ani, este de 73%. Numă rul persoanelor chestionate a fost de peste 1.200, din care cei cu vârste între 18 şi 45 de ani, potenţialii beneficiari ai pensiilor pe Pilonul II, au fost doar 602. Voinea afirmă că eşantionul este reprezentativ pe ansamblul populaţiei şi pe fiecare grupă de vârstă.

În urmă cu ceva timp, GEA, împreună cu alte organizaţii, printre care şi două sindicate, a lansat propunerea de a obliga administratorii de pe Pilonul II să asigure un randament minim egal cu inflaţia.

Fondurile: nu ar fi în interesul participanţilor

Administratorii fondurilor de pensii au răspuns la vremea respectivă printr-o scrisoare prin care au arătat dezavantajele acestei propuneri. „Impunerea unui randament minim anual garantat nu urmăreşte interesul participantului, acela de a maximiza pe termen lung investiţiile acestuia“, se afirma în scrisoare. Dacă s-ar impune un randament minim garantat pe an, administratorii ar investi în instrumentele cu venit fix care îi vor ajuta să obţină randamentul egal cu inflaţia. „Per ansamblu, randamentul fondului de pensii va rămâne doar la acest nivel al inflaţiei, văduvind participanţ ii de câştigurile de care ar fi putut beneficia pe termen lung, prin realizarea de investiţii şi pe piaţa de capital“, se mai explica în scrisoare. Directorul general al ING Fond de Pensii nu a dorit să comenteze rezultatele sondajului, explicând că nu a văzut sondajul şi nu ştie cum a fost realizat. El a reamintit însă că, în 2004, o lege care prevedea garantarea unui randament minim egal cu inflaţia a alungat potenţialii investitori. „Această prevedere a mai fost într-o lege şi nimeni nu a fost interesat să intre pe piaţă“, a spus Vasilescu.

PREVEDERI

Legislaţia are prevederi referitoare şi la garantare

Legislaţia care reglementează funcţionarea fondurilor de pe Pilonul II prevede că sumele transferate la fondurile de pensii sunt garantate. Aceasta înseamnă că o persoană ale cărei contribuţii de-a lungul timpului au însumat 10.000 de lei nu va primi o sumă mai mică de la administrator. Această formă de garantare nu protejează contribuţiile de inflaţie. Dar, în paralel, legea prevede că, în cazul în care un fond de pensii are un randament mai mic faţă de randamentul minim al tuturor fondurilor de pensii timp de un an, Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private îi retrage autorizaţia. Aceasta înseamnă că administratorii au tot interesul de a obţine randamente cât mai mari, pentru a nu se situa sub randamentul minim.

Ne puteți urmări și pe Google News