Aproape o treime dintre români sunt în pericol să facă diabet, boală care tinde să devină o „epidemie“ în Europa. Ca să te protejezi, elimină grăsimile, dulciurile şi renunţă la sedentarism.
Aproape 30% dintre români riscă să facă diabet zaharat, se arată în bilanţul primelor şase luni ale programului naţional de evaluare a stării de sănătate realizat de Ministerul Sănătăţii. Specialiştii au realizat un profil al obiceiurilor de viaţă ale românilor din care reiese că majoritatea mănâncă mult între mese, consumă prea multe dulciuri şi grăsimi şi fac puţin sport.
Alţii au doar o masă pe zi, de regulă seara, ceea ce face ca tot ce mănâncă să se depună şi să nu se mai consume. Soluţia ar fi schimbarea stilului de viaţă. Unele studii au arătat că sportul şi dieta sănătoasă pot scădea riscul de diabet cu 50%. Mişcarea scade glicemia Sportul scade glicemia, lipidele din sânge, îţi dă un tonus mai bun şi te ajută să-ţi ţii greutatea sub control. „Muşchii funcţionează cu glucoză, pe care o preiau din fluxul sanguin, ducând la scăderea ei din organism“, explică Eduard Adamescu, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet şi obezitate Moşilor, din Bucureşti. Pentru asta, ar trebui să faci mişcare 30 de minute pe zi: mers pe jos, urcatul scărilor etc. Pe lângă mişcare, este nevoie şi de un regim alimentar sănătos, fără multe dulciuri şi grăsimi animale, dar cu multe fructe şi legume. „La micul dejun este bine să consumi cereale integrale, care îţi dau energie timp de 4-5 ore. Pe lângă acestea, mai consumă fructe şi seminţe. Acestea din urmă au cele mai bune proteine“, te sfătuieşte endocrinologul Virgiliu Stroescu. Masa de prânz trebuie să conţină salate, fasole, mazăre, iar carne - în cantităţi mici. Cina trebuie să fie cât mai uşoară. „Românii preferă să se uite la meci decât să facă sport“ Un profil al stilului de viaţă preferat de români a fost realizat de mai mulţi specialişti. „Românii sunt un popor care nu are cultura efortului fizic. Nu prea vedem oameni prin parcuri făcând jogging, ci doar copii jucându- se printre blocuri. Românii preferă să se uite la un meci decât să facă sport. Copiii moştenesc obiceiurile alimentare de la părinţi, modul lor de a găti şi sedentarismul. De multe ori, părinţii îi scutesc pe copii de la orele de educaţie fizică din şcoală şi nu-i mai îndeamnă să se joace afară. Populaţ ia tânără ar trebui îndemnată să facă sport şi îndepărtată de restaurantele de tip fast-food“, afirmă Eduard Adamescu. Gustările dese şi mesele neregulate sunt alţi doi duşmani care ne pun sănătatea în pericol.
„Românii mănâncă mult între mese şi consumă multe grăsimi animale. Mulţi dintre ei au o singură masă pe zi, de regulă seara, obicei foarte nesănătos, deoarece organismul absoarbe tot şi nu mai consumă nimic“, completează Virgiliu Stroescu. Specialiştii te mai sfătuiesc să nu-i înveţi pe copii să-şi serbeze ziua de naştere la fast-food, ci acasă, unde mâncarea poate fi preparată în mod să- nătos. 10 la sută dintre europeni au diabet În Europa, procentul bolnavilor de diabet zaharat de tip 2 ajunge la 10%, cu diferenţe între ţările nordice şi mediteraneene. „Procentul este mai mic în ţările mediteraneene, aproximativ 5%, datorită dietei mai sănătoase“, explică nutriţionistul Eduard Adamescu. Se poate vorbi de o „epidemie“ de diabet, mai spun specialiş tii. Chiar dacă boala nu se transmite de la un om la altul, stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia nesănătoasă ale multor europeni duc la o înmulţire îngrijorătoare a numărului de diabetici. În România, riscul cel mai mare de a face diabet îl au locuitorii din Ilfov, Prahova şi Cluj. La polul opus se situează judeţele Vaslui şi Dolj, arată datele centralizate de MS. RISC MAJOR Obezii, cei mai vulnerabili Obezii, supraponderalii şi tinerii care au părinţi sau fraţi cu diabet zaharat sunt printre categoriile cele mai expuse de a se îmbolnăvi. La aceştia se mai adaugă hipertensivii, femeile care au născut copii cu o greutate de peste patru kilograme sau cele care au avut diabet în timpul sarcinii. Aceştia ar trebui să facă o dată pe an teste pentru măsurarea glicemiei şi lipidelor. „Medicul specialist le poate recomanda un test de toleranţă la glucoză o dată la 1-3 ani. Pentru investigarea populaţiei, este suficientă măsurarea glicemiei pe nemâncate o dată pe an“, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Obezitatea este principalul factor care cauzează diabet zaharat, susţin specialiştii. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 400 de milioane de oameni din lumea întreagă suferă de obezitate, iar numărul acestora va depăşi 700 de milioane în 2015.