SFATUL PSIHOLOGULUI: Fetiţa nu mai vrea la şcoală

SFATUL PSIHOLOGULUI: Fetiţa nu mai vrea la şcoală

Vă răspunde dr. Paula Irimia.

Fiica mea are 7 ani şi nu mai vrea să meargă la şcoală. Deşi are rezultate bune, îi este teamă de şcoală şi inventează tot felul de motive să nu meargă. Ce se întâmplă? Cornelia Dumbravă, contabilă, Vaslui Tulburarea emoţională manifestată printr-o teamă imensă, fără motiv (doar pare fără motiv) de a se duce la şcoală se numeşte fobie şcolară. Tipul acesta de fobie apare frecvent între 5 şi 8 ani şi afectează mai mult fetele decât băieţii. De obicei, copilul refuză să meargă la şcoală şi se plânge de dureri de stomac, de cap, deşi îşi menţine interesul pentru învăţătură.

Observaţi dacă şi-a pierdut pofta de mâncare, dacă are tulburări de somn, stare de nelinişte, reacţii de panică, leşinuri sau plânge din senin. Ea nu se preface. Chiar simte o mare frică numai la gândul că trebuie să meargă la şcoală.

Cu siguranţă, există elemente care au declanşat această fobie şi ele trebuie depistate: poate fi vorba de o agresiune constantă din partea unor copii la şcoală, persecuţii resimţite în instituţie etc. Fetiţa este într-un blocaj şi, inconştient, ea „nu mai vrea să crească“. Încurajaţi-o să vorbească despre fricile ei şi mergeţi cu ea la psiholog. Fobia şcolară poate evolua, iar printre riscuri se înscriu: depresiile, menţinerea unei incapacităţi de a aborda şi înfrunta dificultăţile de viaţă (mai ales relaţionale) sau chiar deşcolarizarea completă.

Ne puteți urmări și pe Google News