Hashim Thaci a câştigat alegerile legislative promiţând - printre altele - că va lua măsuri pentru combaterea corupţiei şi revigorarea economiei naţionale, însă, dacă nu va face acest lucru cât mai curând, populaţia îşi va pierde repede încrederea în el şi în executivul de la Priştina.
Imediat după ce euforia generată de proclamarea independenţei se va risipi, albanezii din Kosovo se vor întoarce la problemele lor cotidiene: şomajul, sărăcia şi corupţia, comentează cotidianul britanic „The Guardian“.
Conform Băncii Mondiale, rata şomajului a ajuns la 44%, iar venitul anual pe cap de locuitor este de doar 1.118 euro, ceea ce face ca noua ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, să fie dependentă de ajutorul financiar internaţional.
Şi în ceea ce priveşte corupţia, situaţia este critică. Autorităţile de la Belgrad poate că exagerează atunci când numesc Kosovo stat mafiot, dar nici „diagnosticul“ pus de experţii Uniunii Europene nu este unul liniştitor. Reţelele locale de crimă organizată s-au infiltrat în „diferite sectoare socio-economice şi în politică“, se arată într-un raport al forului comunitar din noiembrie 2007.
„Principala problemă în Kosovo este absenţa statului de drept“, susţine Avni Zogiani, expert la ONG-ul anticorupţie Cohu. În opinia sa, nu există vreun om politic onest, iar formaţiunea lui Hashim Thaci, Partidul Democrat din Kosovo, are o reputaţie mai bună decât celelalte doar pentru că nu a mai fost la putere.
Problemele economice cu care se confruntă Kosovo au numai parţial legătură cu statutul acestui teritoriu. Proclamarea unilaterală, luna aceasta, a independenţei nu le va rezolva pe toate, avertizează unul dintre diplomaţii europeni aflaţi de câteva zile la Priştina.
Din cauza statutului incert al Kosovo, numeroşi investitori străini au ocolit fosta provincie separatistă, administrată de o misiune a Naţiunilor Unite din 1999 până pe 17 februarie 2008. Acum, situaţia este cu totul alta, şi cabinetul Thaci aşteaptă investiţii în minerit şi în sectorul energetic, Kosovo având resurse importante de cobalt, lignit, plumb, zinc, feronichel şi bauxită.